Okända mattrenderna som blir stora 2017

07 dec, 2016 
Vad det nya, heta inom mat och hälsa 2017? Här spanar vi fram fem råvaror som kan bli nästa chia!
Annons
Jackfrukt.

Trendigt i matväg 2016? Tja, i dag vet nog de flesta vad overnight oats, smoothie bowl, ramen och poke är. Kokosolja, chiafrön och mandelmjöl finns väl i vart och vartannat skafferi? Och kål-trenden har hängt kvar. Men vad är ”up and coming” för nästa år? Här har vi, med hjälp av Purewow, listat några mattrender som kan slå igenom nästa år – och som du antagligen inte redan känner till.

1. Jackfrukt

Amarantfrön

Den här märkliga frukten är släkt med mullbäret och kommer från Sydostasien. Den är full av protein, potassium, kalcium och järn, och konsistensen påminner lite om pulled pork – vilket gör att den beräknas bli nya köttalternativet för veganer.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev

2. Amaranth

Det här lilla fröet verkar dyka upp mer och mer. Det kanske blir det ”nya” quinoa. Det innehåller mycket, mycket mer protein och fibrer än ris.

3. Spigarello

Ube

Det här är en släkting till broccoli som växer i södra Italien, den är även känd som ”broccolispigarello”. Smaken är en blandning av broccolins sötma och lite av bitterheten från kål. Perfekt lite lätt sauterad, med lite olivolja och pinjenötter, eller på pizzan.

4. Ube

Wakame, sjögräs.

Det här är en rotfrukt med starkt lila färg, som är vanlig bland annat i det filippinska köket. Smaken och konsistensen påminner en del om sötpotatis. Det är också ett naturligt färgmedel som används flitigt inom matindustrin. Ube-glass börjar dyka upp lite här och var.

Annons

5. Wakame

Det här är ett sjögräs som är späckat med vitaminerna A, B2, C, D, E och K. Och även fyllt av mineraler som järn, kalcium, magnesium och iodin. En vara som räknas bli den nya supermaten, och som säkert går att slänga in lite varstans i matlagningen.

Foto: Shutterstock, Instagram, IBL

Hälsotrenderna 2016 – har du testat dem?

En grön vitaminbomb med maxad näring och smak i varje klunk!

Läs också: Hälsotrenderna 2016 – har du testat dem?

Annons