Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Nytt förslag: Matfusk ska kunna ge fängelse

13 mar, 2017 
Matfusk
Fusket med livsmedel blir alltmer omfattande – från felmärkt kött till utspätt te. Nu har regeringen fått förslaget att skärpa straffet till två års fängelse.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är en utredning beställd av regeringen som föreslår att fusk med livsmedel ska kunna leda till fängelsestraff.

Det kan handla om allt från kaffe och te som späs ut till kött som packas om och får beteckningen ekologiskt utan att vara det. Fusket med maten vet knappt några gränser i dag.

– Det har blivit mer och mer frekvent med livsmedelsfusk och det handlar också om allvarligt fusk som skett, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) som tillsatt utredningen, till DN.

Läs också: Nytt matfusk: Grönt te kan innehålla tillsatt socker

Eftersom matfusket kan innebära en fara för både konsumenterna och djuren föreslår nu utredningen att det ska kunna straffas med upp till två års fängelse. I dag kan påkommet fusk på sin höjd ge böter.

Konsumentminister Per Bolund (MP) tror att en ny sådan lag skulle kunna ha avskräckande effekt:

– Anledningen till fusket är att man tjänar pengar på det. Löper man risken att få ett mycket kännbart straff och till och med åka i fängelse, då kommer många att hålla sig och inte ta den risken, säger han till TT

Källa: SvD/TT

Foto: Thinkstock

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons