Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Ny studie: Protein-diet ökar risk för sjukdom

27 jun, 2012 
Annons

En kost med få kolhydrater och mycket protein kan på sikt öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Det visar en ny svensk studie.

Low carb-dieter, där kolhydrater makar plats till förmån för protein, är populära för snabb viktnedgång. Men en kolhydratfattig kost kan ge negativa hälsokonsekvenser på lång sikt. Den slutsatsen drar svenska forskare efter att ha studerat ett flertal studier.

– Tillsammans med några andra europeiska studier pekar resultaten av vår studie på statistiskt signifikanta skadliga effekter av dieter med litet kolhydrater och mycket proteiner, skriver forskarna.

Enligt rapporten finns det ett samband mellan en kolhydratsnål diet med mycket protein och en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.

Över 43 000 kvinnor

I den svenska undersökningen har forskarna studerat över 43 000 kvinnor, som alla var mellan 30 och 49 år när studien inleddes för 16 år sedan. Bland de deltagare som insjuknat i hjärtinfarkt eller stroke var rökning och låg grad av fysisk aktivitet ett bidragande orsak. Men det var även fördelningen mellan kolhydrater och protein. Ju högre andel av kosten som bestod av protein och ju lägre andel av kolhydrater – desto mer steg risken för hjärt-kärlsjukdom.

Annons

Enligt forskarna ökar risken för hjärt-kärlsjukdom med 5 procent redan vid ett minskat kolhydratintag om 20 gram/dag, och en samtidig ökning av proteinintaget med 5 gram/dag. Översatt till dagliga kosten kan detta motsvara en småfranska som ersätts av ett ägg.

I studien noterade man också att en hög andel växtprotein i maten var mindre skadlig än en hög andel djurprotein.

Vad tycker du?

Debatten kring kolhydratsnåla dieter, som LCHF, rasar vilt på mabra.com. Säg din mening nedan – och läs och kommentera några av följande debattartiklar:

Livsmedelsverket är kritiska till LCHF

Het debatt: Experterna synar LCHF-dieten

Källa: unt.se

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons