Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Ny studie: Bästa brödet för vikt och hälsa

12 feb, 2016 
Kornbröd är bra för vikten
Forskning vid Lunds universitet visar att bröd baserat på kornkärnor har goda och snabba effekter för både hälsa och vikt.
Annons

Det är kostfiberblandningen i kornets kärna som har en aptitdämpande effekt, visar studien. Dessutom har det en positiv inverkan på blodsockret och kan därmed minska risk för både diabetes typ 2 och hjärt- & kärlsjukdomar.

– Det är förvånande men mycket lovande att rätt val av kostfiberblandning på väldigt kort tid kan få påfallande hälsosamma effekter på friska människor, säger Anne Nilsson, docent vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien.

Läs också: Har du koll på kornmalt – vår nya superfood?

I studien, som pågick under tre dagar, fick friska personer äta ett bröd bakat med kornkärnor till alla måltider under dagen. Parallellt undersöktes deltagarnas ämnesomsättning, som svarade positivt på kornbrödet enligt forskarna. Efter varje måltid noterades minskat blodsocker- och insulinpåslag och minskad aptit, en effekt som varade upp till 14 timmar efter matintaget.

Annons

Effekterna uppkommer enligt forskarna då den speciella kostfiberblandningen i kornkärnor når tjocktarmen och stimulerar tillväxt av goda bakterier och frisättning av viktiga tarmhormoner.

– Vi såg en ökning av tarmhormoner som reglerar ämnesomsättning och aptit. Vi såg även en ökning av ett tarmhormon som hjälper till att sänka kronisk låggradig inflammation, vilket i förlängningen kan hindra uppkomsten av både hjärt- kärlsjukdomar och diabetes, förklarar Anne Nilsson.

Nu hoppas forskarna att bättre kunskaper om kostfiber ska hjälpa producenter att ta fram mer hälsosamma alternativ till konsumenterna.

Forskarnas tips, så håller du blodsockerbalansen:

  • Välj bröd med så stor andel hela kärnor som möjligt, blanda gärna sädesslag t ex. med råg.
  • Undvik vitt mjöl
  • Blanda i kornkärnor i soppor och grytor och använd kokta kornkärnor som ersättning för kokt ris.
  • Ät bönor och kikärtor, även de innehåller en bra blandning av kostfiber och har liksom kornkärnor ett lågt GI och påverkar hälsan positivt.
  • Försök att använda cerealier med så intakt struktur som möjligt, dvs bäst är att använda hela kärnor; sämst är fint mjöl.
Annons