Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Nutritionisten: Att vi behöver klorofylltillskott är bara påhitt!

27 jan, 2017 
Klorofylltillskott? Behövs det?
Piller, pulver och flytande tillskott med klorofyll är vanligt i exempelvis USA – men är det något vi behöver? Nutritionisten Anki Sundin reder ut.
Annons
Mineralerna som gör dig piggareBrand logo
Mineralerna som gör dig piggare

Fråga: Jag har sett att tillskott och bars med klorofyll är stort i USA. Är det ett nytt superlivsmedel och vad är det bra för?

Klorofyll är nyttigt, men behöver vi tillskott till mat?

Svar: Klorofyll är det gröna färgämnet i alla växter. Mörkgröna grödor som grönkål, broccoli, brysselkål, persilja och gröna bönor är mycket rika på klorofyll och det finns mycket som tyder på att just klorofyll är en kraftfull antioxidant.

Däremot är påståenden som att klorofyll hjälper mot cancer, tarmsjukdomar, svampinfektioner och att det binder upp giftiga tungmetaller och andra föroreningar påhittade argument för att locka oss konsumenter att köpa piller.

Piller, pulver och flytande klorofyll är nonsens

Att isolera utvalda ämnen från maten och sälja dem som ett tillskott är ett knep som tillskottsbranschen har ägnat sig åt under lång tid och det finns ett mycket tunt underlag för att hävda att just klorofyll som piller skulle ha några särskilda fördelar. Det är inte ens säkert att klorofyll i en viss dos kan ge samma effekt som en grönsak eftersom grönsaken innehåller både klorofyll och andra ämnen.

Dessutom finns det några rapporterade fall av ökad ljuskänslighet efter att man självmedicinerat med klorofylltillskott. Symtomen har varit spontana och svårläkta sår på ovansidan av handen. Satsa hellre pengarna på mer grönsaker i stället, så får du sannolikt en bättre effekt!

/Anki Sundin

Klorofyll – vad är det bra för?

Klorofyll marknadsförs ofta som rena mirakelmedicinen. Här är några av de påstådda effekter ämnet sägs ha:

  • Avgifta kroppen
  • Öka syresättningen
  • Stärka immunförsvaret
  • Förbättra matsmältningen
  • Förebygga cancer
  • Öka östrogenproduktionen
  • Behandla luftvägsbesvär
  • Ge bättre andedräkt

Foto: TT

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons