Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Nu ska årets matbluff 2016 utses

18 jan, 2017 
Vilseledande produkter som sålts i Sverige under 2016. Där har du receptet för att kvala in till "Äkta varas" antipris Årets matbluff. Nu har omröstningen startat.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Förra året delades priset ut för första gången – nu är det dags för en ny omgång.

Bland de runt 40 nominerade har juryn nu valt ut fem finalbidrag:

  • Eriks Bearnaise tryffel
  • Fjällbrynt Messmör lingon
  • Loka Crush hallon
  • Annas Mandelpepparkakor
  • Knorr Mörk oxbuljong

Enligt Björn Bernhardson, ordförande i ”Äkta vara”, har de fem produkterna en sak gemensamt: Alla är produkter som inte lever upp till hur de marknadsförs på förpackningarna.

– Vi startade det här förra året eftersom vi vill att Sveriges konsumenter ska kunna sätta ner foten när producenterna har gått för långt. När myndigheterna inte räcker till vill vi ge folket en röst, säger han.

Kefirbluffen vann 2015

Förra året röstade nästan 6000 personer. Till sist blev det Valios lakosfria kefir som utsågs till vinnare. Produkten såldes till ett betydligt högre pris än sitt ”original” – trots att innehållet var exakt detsamma, vilket Magasinet Hunger avslöjade.

– Av de fem produkter som gick till final förra året finns bara en kvar på marknaden. En har bytt namn och tre har tagits bort. Sedan om det är ett resultat av vår tävling eller inte kan jag inte svara på, säger Björn Bernhardson.

Annons

Hans förhoppningen är ändå att antipriset ska fungera som ett avskräckande exempel som får branschen att tänka till en extra gång.

Juryn som tagit fram årets fem finalister består av matdebattören Christina Möller, Jan Bertoft, generalsekreterare i Sveriges Konsumenter, Mats-Eric Nilsson, journalist och författare, och Björn Bernhardson.

Omröstningen till Årets matbluff 2016 pågår fram till den 23 januari 2017. Vinnaren utses den 25 januari.

Här kan du se de fem finalisterna presenteras av Björn Bernhardson i Nyhetsmorgon i TV4:

 

MåBra-valet – bästa hälsomaten 2016

mabra-val

Läs också: MåBra-valet – bästa hälsomaten 2016

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons