Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Nu kommer vinbordet – julbordet på vinets villkor

29 okt, 2017 
AvMalin Ny
Är du sugen på ett annorlunda julbord i år? Nu finns det ett julbord där vinet spelar huvudrollen – perfekt för dig som hellre dricker vin på julen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Traditionella julbord med köttbullar, prinskorv och sill i all ära – men ibland vill man testa på något nytt. Numera finns det en drös alternativ att välja mellan – allt från japanska, persiska, amerikanska, veganska och italienska versioner. Det finns även julbord där drycken står i centrum, och om du är vinfantast bör du börja snegla på att välja ett vinbord.

Läs också: Vin – fördelarna och nackdelarna för din hälsa

– Det är någonting utöver det vanliga. Ett härligt sätt att äta, dricka, lära sig nya spännande saker om vin och stanna upp och verkligen njuta av alla smaker, säger Sarah Djerf, marknadsansvarig för The Winery Hotel i Stockholm, som lanserade sin vinversion av ett julbord förra året.

– Vi utgår från vinet när vi lagar maten och på så sätt skapas överraskande och goda smakkombinationer. Det är kul med vin och det vill vi förmedla.

Läs också: Vin är lika bra som burpees – fast för hjärnan

Annons

Gästerna får en trerättersmåltid som utgår ifrån sex olika viner, och tanken är att rätterna ska höja och komplettera vinet istället för tvärtom.

– Vi fick idel komplimanger förra året när vi lanserade det. Gästerna var otroligt nöjda och innan vi satte ihop årets upplägg ringde vi upp några av förra årets gäster för att höra om de hade några synpunkter. Den enda negativa respons vi fick var att någon tyckte att det var för långt till jul.

Läs också: SIRT-dieten: Gå ner i vikt med vin och choklad

Kanske kommer fler restauranger att ta efter det populära konceptet? Håll utkik i din närmaste stad!

Vinbordet serveras mellan den 1 och den 23 december och kostar 1 150 kronor, och då ingår sex viner. 

Foto: Jan Malmström

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

 

Annons