Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Möt MåBra:s nya bloggare Markiz Tainton!

20 dec, 2019 
Markiz Tainton bloggar på MåBra
Säg hej till matinspiratören Markiz Tainton, MåBra:s nya bloggare. Här berättar hon om kärleken till mat, vikten av ett skratt och sorgen över att förlora ett barn.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Allt började med en misslyckad kycklinggryta. I dag är Markiz Tainton en av Sveriges mest kända matinspiratörer – och från och med nu hittar du henne här på mabra.com!

Om Markiz Taintons nya blogg på MåBra

Vad kommer vi att få läsa om i din blogg?

– Jag kommer dela med mig av mitt vardagsliv, livet som mamma, mina tankar om hälsa. Men framför allt kommer jag bjuda på massor av matinspiration, recept och hacks i köket. Man kommer helt enkelt att få läsa om mig och mitt liv, men med fokus på mat så klart.

När föddes ditt matlagningsintresse?

– Det föddes egentligen när jag flyttade hemifrån, när jag inte längre kunde äta mammas mat. Då insåg jag att jag var ganska dålig på att laga mat. Jag lagade till exempel en kycklinggryta som var helt oätbar. Då bestämde jag mig för att jag ska bli bäst på det här. Jag ska bli bäst på det jag brinner för. Och nu har jag fått jobba som matinspiratör ända sedan jag slutade trea i Sveriges mästerkock 2014.

Annons

Vad är hälsa för dig?

– Att skratta, att gråta. Att känna. Att ta hand om sig själv. Och då pratar vi inte bara om att räkna kalorier eller stirra sig blind på en siffra på vågen. Hälsa för mig är i stället att må bra inifrån och ut, då faller alla pusselbitar på plats. Det gäller att hitta vad som får en att må bra och göra mer av det. Jag mår främst bra av att få skratta. Jag brukar googla You Tube-klipp när jag behöver skratta och få pepp, det får mig att må bra.

Du och din man kämpade länge med att få barn, berätta.

– Vi lyckades aldrig bli gravida, så till slut blev vi rekommenderade att prova IVF-behandling. Det var jobbigt, trots att det egentligen var ett steg närmare att få den familj jag så länge velat ha. Det var många känslor inblandade: ”Tänk om det här är min sista möjlighet att bli gravid, tänk om det inte funkar”. Jag var rädd.

Men så blev du gravid direkt…

– Ja, precis, redan på första IVF-försöket. Jag blev då gravid med vår son Marvin, men tyvärr slutade inte graviditeten på det sätt vi ville. Vid rutinultraljudet såg man att han saknade urinblåsa. Det blev en massa utredningar och vi levde i extrem ovisshet. Vi kastades mellan hopp och förtvivlan. Men till slut berättade en läkare att han nog inte skulle överleva. Njurarna utvecklades inte och urinblåsan saknades. Valet var vårt men man rekommenderade oss att avbryta graviditeten. Mer än halva tiden hade gått när vi avbröt den. Snabbt efter det blev jag återigen gravid genom IVF, när jag var i femte månaden begravde vi Marvin…

I dag är du till slut tvåbarnsmamma.

– Ja, vår dotter Liora föddes några månader efter Marvins begravning. Och därefter, som en enorm överraskning, blev jag gravid på naturlig väg med vår dotter Sade som snart fyller ett år.

Här kan du läsa bloggen.

Markiz Tainton

Ålder: 33 år

Bor: I Stockholm

Familj: Maken Kevin och döttrarna Liora och Sade

Gör: Jobbar som matkreatör

Instagram: @markiztainton

Foto: Peter Assarsson

Annons