Maten som botar din pms

Magen är svullen och öm, du är irriterad och bara choklad kan få dig på gott humör. Vissa dagar är helt enkelt jobbigare än andra, särskilt om du lider av pms. Men hjälpen kan vara närmare än du tror – börja med att kolla i skafferiet!

Omkring 80 procent av alla kvinnor upplever någon form av pms. Tack och lov är det bara 10 procent som har så svåra problem att arbetet eller relationen blir lidande. Men genom att äta rätt, motionera och göra vissa förändringar i livsstilen går pms-syndromen att lindra, skriver sajten health.com,

Undvik alkohol, koffein och produkter med raffinerat socker. Salt i för stora mängder är inte heller bra, det gör att kroppen binder vätska och ger dig problem med svullnader.

Health.com tipsar istället om mat med zink, A-, E- och B-vitamin. Mjölkprodukter, spannmål, bönor, linser, kyckling, och skaldjur är bra exempel.

Andra värdefulla råd är regelbundna måltider och jämnt blodsocker. Det är bättre med flera mindre mål än få stora. Under pms-perioden ökar ofta kaloribehovet med upp till 500 kalorier om dagen, så är tills du är mätt. Se också till att få i dig protein under både lunch och middag.

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Utvald läsning