Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Mat som bränner fett - sant eller falsk?

14 maj, 2010 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vissa tuggar smalpiller, chili och ingefära för att tappa kilon fortare. Men kan man bränna mer fett med piller och mat? Läs vad experterna säger!

Ät mer chili, drick massor av kaffe och ta några fettförbränningspiller. Så lyder ett seglivat recept på framgångsrik viktminskning inför bikinisäsongen. Och visst lockar genvägarna: enligt en studie gjord av Stockholms läns landsting tar 68 procent av de tjejer som går på gym något fettförbrännande preparat. Men kan piller och mat verkligen få oss att bränna mer fett fortare? I så fall – är det samma sak som att man går ner i vikt? MåBra har bett en forskare, en dietist och en GI-guru att reda ut begreppen. En sak är de överens om: i stället för att fixera oss vid fettförbränningen borde vi tänka mer på totalförbränningen. Låter det förvirrat? Det är det inte. Allt handlar – som vanligt – om sunt förnuft.

William Apró, näringsfysiolog och doktorand vid Gymnastik- och idrottshögskolan

Kan man snabba på fettförbränningen för att gå ner i vikt snabbare?

Annons

–Vid förbränning bränner vi alltid en mix av fett och kolhydrater. Det är svårt att skynda på förbränningen av enbart fett. Vissa ämnen kan öka förbränningen, men bara marginellt. Ökad förbränning är dock inte automatiskt samma sak som att man går ner i vikt. För att gå ner i vikt måste energiintaget, alltså det vi äter, vara mindre än energiåtgången, det vi gör av med. Huvudsaken är inte vad vi förbränner, utan att vi förbränner mer än vi stoppar i oss.

Kan kosttillskott öka fettförbränningen?

– I praktiken är de inte speciellt effektiva. Effekterna blir små och syns först på väldigt lång sikt.

Kan mat som chili, kaffe och grönt te påverka förbränningen?

– Förbränningen av både kolhydrater och fett ökar några procent, men ska man gå ner i vikt måste man äta väldigt många chilifrukter och dricka många koppar kaffe och te varje dag.

Vilka tips vill du ge den som vill öka förbränningen för att gå ner i vikt?

Annons

–Ät mat som mättar länge, till exempel proteiner och fibrer. Ät regelbundet och se till att du aldrig går hungrig så slipper du småätande. Försök också att hitta en motionsform som känns rolig.

Susanne Gustafsson, leg dietist

Kan man snabba på fettförbränningen för att gå ner i vikt snabbare?

– För att gå ner i vikt behöver vi öka hela förbränningen. Ökar förbränningen så ökar fettförbränningen och då borde man gå ner i vikt.

Kan kosttillskott öka fettförbränningen?

– Jag brukar se det så här: Om de skulle fungera så skulle väldigt många använda dem och ingen skulle ha problem med vikten. Jag kan inte rekommendera dem.

Kan mat som chili, kaffe och grönt te påverka förbränningen?

– Ja, det kan öka förbränningen något. Det ökar värmeproduktionen, som står för 8 till 10 procent av hela förbränningen. Måltider med chili och senap höjer förbränningen jämfört med okryddad mat och effekten kan hålla i sig upp till 3 timmar. Värmeproduktionen ökar några procent av 6 koppar kaffe fördelat på 12 timmar. Men man måste komma ihåg att det finns biverkningar av kaffe så som huvudvärk, ökad puls och skakningar. 2–3 koppar grönt te påverkar inte bara ämnesomsättningen utan innehåller också antioxidanter som är bra för immunförsvaret.

Annons

Vilka tips vill du ge den som vill öka förbränningen för att gå ner i vikt?

– Att äta frukost är en framgångsfaktor vid viktnedgång. Ät lunch och middag samt 2 lättare mellanmål. Detta gör att du håller blodsockerkurvan jämn. Drick grönt te, kaffe i lagom mängd och ät kryddstark mat som du tycker om.

Fredrik Paulún, GI-guru och författare till ”Fettförbränning”:

Kan man snabba på fettförbränningen för att gå ner i vikt snabbare?

– Nej. Du kan ha en hög fettförbränning, men en låg totalförbränning och då kommer du inte att gå ner i vikt. Fettförbränningen handlar bara om hur stor andel av energin du förbrukar som kommer från fett. För den som vill hålla vikten gäller det att ha både hög fettförbränning och totalförbränning.

Kan kosttillskott snabba på fettförbränningen?

– Det finns en del ämnen med dokumenterad effekt, men den är i regel ganska liten. I bästa fall kan ett kosttillskott ge ett kilos viktminskning på en månad. Tycker du att det är värt det är pillren säkra att använda, men det har varit en del skandaler med ”spetsade” produkter som inte innehåller riktigt det som påstås.

Annons

Kan mat som chili, kaffe och grönt te påverka förbränningen?

– Ja, jag har just gått igenom de senaste rönen. Alla de nämnda livsmedlen är hyfsat effektiva. Även kokosfett, mjölkprotein och kalcium påverkar förbränningen. Är man konsekvent och använder dessa ”genvägar” varje dag kan det nog bli några kilon i månaden tills man nått sin målvikt. En tumregel är att krydda dagens alla mål med något starkt och dricka minst tre koppar kaffe på en dag. Det funkar, speciellt om man är bra på att motionera också.

Vilka tips vill du ge den som vill öka förbränningen för att tappa kilon?

– Börja med att äta en nyttig frukost, mer proteinrika måltider och ta en daglig promenad på 45 minuter. Ta god tid på dig och använd säkra tips som de genvägar jag beskrivit. Vill man gå på ett program rekommenderar jag Isodieten som bygger på de senaste vetenskapliga rönen kring viktminskning.

Av Vivvi Alström


Annons