MåBra-val 2011: Årets bästa hälsomat!

 

Visst finns det mat som är både välsmakande och nyttig. För tredje året i rad har MåBra utsett marknadens bästa alternativ!

Kategori: Bröd, pasta, gryn

 

Il Primitivo från Il Fornaio


Fryst fullkornsbröd utan tillsatser. Smakar som det kommer direkt från finbageriet. Fluffigt, luftigt bröd med frasig skorpa. Praktiskt att ha i frysen. Finns i flera smaker. Nyckelhålsmärkt och ekologiskt.

Pris: 32 kr/bröd

Druvans Ris med quinoa


Blandingen gör riset lite roligare och nyttigare eftersom quinoan är så näringsrik och dessutom sänker risets GI. Smakrik och glutenfri, alltså ett bra alternativ till bulgur och couscous för den som är känslig mot gluten.

Pris: Ca 27 kronor

Kategori: Protein

Salmalax


Färsk lax som är färdig att äta rå eller tillagad. Garanterat parasitfri, passar därför till sushi utan frysning eller för snabbgravning. Salmalaxen består av den magraste delen av laxen.

Pris: 290 kr/kilo

Stigtomta strutspastej

 

Fyllig, köttig, mager och ändå med mycket smak. Dessutom nyckelhålsmärkt, klimatsmart och närproducerad – innehåller bara svenskt strutskött. Kul att servera som plockmat. Känns modern och miljövänlig – och är god.

Pris: 43 kronor

Kategori: Flingor, müsli & gröt

Frebaco havrekvadrater med blåbär

 

Små, platta och frasiga havrekuddar med blåbär. Gott med tydlig bärsmak. Rika på fibrer. Känns nyttiga utan att vara tråkiga.

Pris: ca 20 kronor

AXA Great Gröt


Mmm, riktigt god! Gör grötätandet till en fest. Innehåller frukt och bär, vilket gör den lite lyxigare. Jättebra snabbmat, man behöver bara tillsätta varmt vatten. Nyckelhålsmärkt. En portion innehåller färre kalorier än en måltidsbar! Finns även i familjepack.

Pris: Ca 20 kronor för portionsförpackning, 30 kronor för större förpackning.

Kategori: Mejeri & fetter

Yoghurt Skyr


Proteinrik och matig, mättar därför bättre än vanlig yoghurt. Frisk bärsmak. Tack vare den tjocka konsistensen funkar den även i desserter i stället för till exempel kesella.

Pris: 18 kronor

Västgöta Kloster 10 % mellanlagrad


Trots den låga fetthalten har man lyckats få fram en ost som smakar riktigt bra. Den har en frisk nötighet och en tydlig smak – inte bara en gummibit att gnaga på!

Pris: 53 kr/500 g

Kategori: Färdiglagat

Maxo Hummus


Gräddig, nötig och jättegod kikärtsröra som är perfekt som en lättare måltid att dippa grönsaker i, att bre på bröd eller att använda som tillbehör till annan mat. Toppen för den som vill äta mer proteinrikt. Nyckelhålsmärkt.

Pris: Ca 25 kronor

 

Linssoppa WeightWatchers


Mustig, fyllig och mättande soppa med tuggmotstånd. Mycket linser, känns nyttigt. Snabblagad och kalorisnål. Kan kompletteras med ett ägg eller lite skinka, om man är stor i maten.

Pris: Ca 18 kronor

Kategori: Drycker

Echinacea te


Ett rött te, som egentligen inte är ett te utan en ört. Koffeinfritt, så det kan med fördel drickas på kvällen. Innehåller echinacea, vilket sägs stärka immunförsvaret. Ett gott kvällste som även fungerar som ett läskande iste att njuta året om i stället för sötade drycker.

Pris: 79 kronor

Proviva Rabarber jordgubb


En smakmässig fullträff! Frisk, syrlig och god smak utan att det blir för sött. Med lactobaciller som anses lugnande för stökiga magar. Känns därför nyttigare än andra fruktdrycker.

Pris: 20 kronor

Kategori: Godis & snacks

Blanxart choklad med gojibär


Mörk choklad 82 procent med hälsosamma, antioxidantrika gojibär. Stort plus för att det finns ett hälso- och miljötänk hos leverantören, men först och främst är den förstås jättegod.

Pris: 49 kronor

Friggs miniriskakor med ostsmak


Tunna och frasiga små kakor med ordentlig ostsmak. Perfekt alternativ till ostbågar. En förpackning innehåller 105 kalorier vilket känns helt okej för snacks.

Pris: 9 kr/25 gram

Juryn består av Susanne Gustafsson, dietist, Liselotte Stålberg, chefredaktör MåBra, Marie Tegnér, viktcoach samt Vivvi Alström, mat- och medicinjournalist.