MåBra-tips för dig som är 60+

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Pensionsdagen närmar sig, och ett lugnare liv. Men nu kan vissa krämpor komma. Mota Olle i grind – och njut av ditt nya liv.

Kroppen

Krydda med vitaminer
Nu är din kropp sämre på att tillgodogöra sig vissa vitaminer, bland annat B12. Tecken på B12-brist är hjärtklappning, svaghet och yrsel.

Efter 60 har du även svårare att tillgodogöra dig D-vitamin från solen. En brist kan göra att du känner dig håglös, labil och ledsen. D-vitamin behövs också för att kunna tillgodogöra sig kalcium från maten.

Tips:
Maxa intaget av B12 genom att äta ägg, kött, fisk och B12-berikade livsmedel, som frukostflingor.

Gott om D-vitamin finns i lax, solmogna grönsaker och D-vitaminberikade mejeriprodukter.

Håll koll på midjemåttet
Även om du tidigare haft en slank midja har du säkert fått några extra kilon just där. Det kan bero på låg östrogenhalt och stillasittande. Några extrakilon är inte skadligt, men riktig övervikt, framför allt bukfetma, ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2, högt blodtryck, artros och ryggbesvär.

Tips:
Ät frukt och grönt, grova spannmål, baljväxter, kanel (som håller koll på blodsockret) och omega-3-rik mat som fet fisk, skaldjur, linfrön, valnötter och rapsolja.

Drick mycket vatten. I den här åldern försämras förmågan att känna törst.

Undvik både alltför kalori- och fettsnåla dieter – lagom är bäst.

Minska på snabba kolhydrater som godis, bakverk, vitt bröd och läsk.

Bästa träningen
Nu har du säkert mer tid att ägna åt din hälsa. Se till att få både vardagsmotion och lite hårdare träning. Var inte rädd för att ta i ordentligt. Tänk på att skelettet stärks av belastningen, så riv av ett pass på Friskis & Svettis, ut och jogga om du inte har problem med knäna, och framför allt – styrketräna. Så länge du lever kan du bygga muskler och stärka skelettet. Nyttan är stor, du minskar risken för benbrott, förbättrar balansen – och blir gladare.

Själen

Meningen med livet
Många funderar nu mer över existentiella frågor. Intresset för materiella ting och ytliga sociala relationer minskar. I stället stärks känslan av samhörighet med världsalltet, samtidigt som rädslan för döden minskar. Det är en form av andlighet, som inte alls behöver vara religiös. Sociologiprofessorn Lars Tornstam har myntat begreppet gerotranscendens, som handlar om att vi lugnar ner oss, rensar i kalendern och ägnar oss åt att bara vara. Visst låter det härligt?

Tips:
Nu har du tid att bygga nära relationer med dem som verkligen betyder något för dig. Att ha familj och vänner att dela livet med, samtala med och göra härliga saker tillsammans med gör livet lite roligare. Och ökar faktiskt chansen till ett längre och friskare liv.

Förmågan att minnas ny information minskar med hälften mellan 25 och 75 år. Trots det suktar hjärnan efter träning. Och vi blir aldrig för gamla för att lära oss nya saker – det tar bara lite längre tid.

Högt blodtryck och höga blodfetter är riskfaktorer för att bli dement. En bra livsstil kan hålla även hjärnan frisk. En glad nyhet: En svensk långtidsstudie visar att dagens 70-åringar klarar intelligenstester bättre och är mer aktiva än tidigare generationer. Så håll i gång!

AV: Kristina Rosenberg

Psst! Missa inte:

Bästa hudvården: Nyckelprodukter för 60+

Redaktionens tips
Dela på: