MåBra-tips för dig som är 40+

Livet är lite lugnare. Barnen börjar bli äldre. Men för en del är åren runt 40 de nya småbarnsåren – samtidigt som du börjar se tydliga tecken på att kroppen åldras.

Kroppen

Pyssla om huden
Minskad kollagenproduktion gör huden torrare och mindre elastisk. Kollagenet började sjunka redan i 25-årsåldern, men nu syns de första rynkorna och du får slappare hud.

Tips:
Undvik socker som påverkar kollagenproduktionen negativt.

Drick cirka 1,5 liter vatten varje dag.

Ät sunt och allsidigt. Protein från fet fisk, ägg, baljväxter och kyckling är bra för tillväxthormonerna, som bland annat har till uppgift att stärka huden.

Undvik snabba viktökningar och -minskningar eftersom huden med åren får svårare att anpassa sig.

Rök inte.

Motionera regelbundet.

Syna ögonen
Ögats lins stelnar med åren. Runt 40–45 får många problem med ålderssynthet som gör det svårt att fokusera blicken på nära håll.

Tips:
Ät mat som innehåller lutein, en antioxidant som är bra för ögonen. Normalt får vi i oss 2,2 milligram per dag, men nu kan du behöva 6–14 mg per dag för att få effekt på synen. Luteinrik mat: Blåbär, äggula, apelsin, spenat, broccoli. Det finns även flera kosttillskott med lutein.

Blir du trött i ögonen och får huvudvärk ofta, gå till optikern – det kanske kan lösas med ett par läsglasögon.

Var rädd om hjärtat
Hjärt-kärlsjukdomar är i dag den vanligaste dödsorsaken hos kvinnor. Få insjuknar före menopaus, därefter ökar antalet drabbade snabbt. En teori är att östrogen skyddar mot kärlförändringar. Kvinnor som har sin sista mens före före 45 år har en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar eftersom östrogenet sjunker tidigare än normalt.

Tips:
Ät mycket frukt och grönt.

Undvik mättat fett.

Minska på stressen.

Regelbunden träning är bra för hjärtat. 

Kontakta en läkare för eventuell östrogenbehandling om din menopaus kommer innan du fyller 45 år.

Håll bröstkoll
Bröstcancer är kvinnors vanligaste cancerform – fast ovanlig före 40 år. Dags nu att hålla extra koll, särskilt om din mamma eller syster har dött i bröstcancer före 60 års ålder. Eller om nära släktingar i minst två generationer – och samma släktled – har drabbats. Till exempel mamma och mormor eller syster och mamma.

Tips:

Undersök brösten regelbundet. Missa inte mammografin.

Träna! Fysiskt aktiva kvinnor har 25 procent mindre risk att få bröstcancer.

Håll vikten. Forskning visar ett samband mellan övervikt och bröstcancer.

Själen

Sov dig frisk & snygg
Bra sömn är viktig för livskvaliteten och för ett friskt liv. Sju till åtta timmar sömn är ett riktigt anti aging-knep. När man sover insöndras en rad hormoner som reparerar kroppen, minskar risken för diabetes, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar, försämrat immunförsvar och fetma.

Tips:
Sömnhormonet melatonin ska öka på kvällen och natten och ligga lågt på dagen. Tanka ordentligt med dagsljus under dagen – det sänker melatoninhalten så att du blir pigg. Varva ner med mysbelysning på kvällen, det stimulerar melatoninproduktionen.

Ät kvällsmat som innehåller tryptofan som behövs för att bilda melatonin. Exempel: kalkon, valnötter, banan och mjölk.

Undvik kaffe på kvällen.

Alkohol ger sämre sömnkvalitet. Redan två glas vin sänker melatoninhalten med 20 procent upp till tre timmar efter att du har druckit.

AV: Kristina Rosenberg

Psst! Missa inte:

Hudvårdsguide: Nyckelprodukter för 40+

Utvald läsning