Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

MåBra har hittat nyttigaste matkassen!

13 aug, 2013 
Utbudet av matkassar är stort och innehållet varierar. Men vilken kasse är nyttigast? MåBra har testat!
Annons

 

 

 

Coop Ekologisk – vinnaren!

Poäng: 21/25
Räcker för: 2 personer, 4 dagar
Pris: 549 kr
Pris/portion: 68:63 kr
Prova på-pris: Nej
Välkomstgåva: Nej
Kcal/portion, snitt: 513
Energifördelning, snitt: Fett 37 %, protein 24 %, kolhydrater 39 %

Omdöme
Drygt hälften av varorna är ekologiska. Allt är fräscht. Svenskt kött och kyckling, tonfisk av annat ursprung. Bra variation på menyn med lättlagade och snabba rätter. Skapar inspiration med ingredienser som granatäpple, Ajvar relish och stekt päron. Det medföljer tre kotletter när endast två ingår i receptet. Överlag något små portioner, svårt för två personer att bli mätta. Kassen hämtas i butik, packad i kartong med bärvänligt handtag. Med menyn medföljer tips om hur rätterna kan varieras samt uppgifter om antal kalorier och energifördelning.

Kommentar: Lägst snitt vad gäller kilokalorier per portion men ändå inom ramen för vad som rekommenderas för kvinnor. Större delen av energin kommer från kolhydrater, även om andelen borde vara högre – 50-60 procent enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

Annons

Testmeny:

Pastaskruvar med tonfisk

Kycklingspett med bulgursallad

Louisianainspirerad potatissallad med knaprig korv

Fläskkotletter med sallad på stekta päron och ost

 

Linas matkasse, Original

Poäng: 20/25
Räcker för: 4 personer, 5 dagar
Pris: 789 kr
Pris/portion: 39:45 kr
Prova på-pris: 499 kr
Välkomstgåva: Nej
Kcal/portion, snitt: 639
Energifördelning, snitt: Fett 35 %, protein 23 %, kolhydrater 43 %

Omdöme
Levereras till dörren. Fina råvaror där cirka en femtedel är ekologiska. Svenskt kött och kyckling samt prisbelönad korv. Fisk från Nordostatlanten. Menyn är varierad med soppa, fisk, kyckling, nötkött och korv. Smart drag att välja två olika korvar med varierad styrka. Rätterna har varierade svårighetsgrader varav två är snabba. Utformningen på menyn är påkostad med tips om vad som kan frysas och inte. Bra att alla varmrätter serveras med sidosallad.

Kommentar: Testets högsta andel kolhydrater men når ändå inte upp till rekommenderade 50-60 procent. Däremot ligger rätterna på en bra nivå sett till andelen fett.

Annons

Testmeny:

Fisknuggets och paprikasås med äppel- och morotssallad

Mozzarellafylld lövbiff med pepprig rucoladressing och pasta

Sparrissoppa med brödtoppad vårsallad

Puztakorv med basilikadoftande tomatsås och ris

Senap- och pepparrotsdressad kycklingfilé med klyftpotatis

 

Middagsfrid, Stora matkassen

Poäng: 20/25
Räcker för: 4 personer, 5 dagar
Pris: 895 kr
Pris/portion: 44:75 kr
Prova på-pris: 599 kr
Välkomstgåva: Nej
Kcal/portion, snitt: 730
Energifördelning, snitt: Fett 43 %, protein 20 %, kolhydrater 37 %

Omdöme

Härlig kasse att få hem till dörren med cirka en tredjedel ekologiska varor. Denna vecka var det svenskt tema. Bra, varierad meny med enkla tips som gör matlagningen roligare där svenska råvaror används på inspirerande sätt. Plus för egengjorda rårörda lingon i stället för sylt. Mycket detaljerad meny, om än lite spretigt utformad. Bra tips om hur länge maten håller och vad som kan frysas in. En del nyttig och rolig info om några ingredienser. Överlag högt energiintag.

Annons

Kommentar: Totalt sett innehåller kassen högst antal kalorier och ligger lite högt i fettprocent. Här hade det varit bra med mer kolhydrater, däremot prickar man in en bra proteinnivå.

Testmeny:

Köttbullar med gräddsås & rårörda lingon

Kolja i senapssås

Grön pasta med ärtpesto & pinjenötter

Kycklingpytt med ägg & inlagda rödbetor

Vårsallad med varmrökt lax & sparris

 

Citygross, Original för 4 personer

Poäng: 16/25
Räcker för: 4 personer, 5 dagar
Pris: 599 kr
Pris/port: 29:95 kr
Prova på-pris: Nej
Välkomstgåva: Ja, skafferivaror till ett värde av 98 kr
Kcal/portion, snitt: 688
Energifördelning, snitt: Fett 43 %, protein 23 %, kolhydrater 34 %

Omdöme
Svensk kyckling och butiksstyckat kött som är förpackat samma dag. Inget ekologiskt. Enligt Citygross ska menyn innehålla kött, kyckling, färs, fisk och chark. När vi testar kassen är det amerikanskt tema. Middagarna går relativt fort att laga och är barnvänliga men ger inte direkt någon inspiration. Några varor som ska finnas i skafferiet kan vara ovanliga, som senapsfrö, sambal oelek och tabasco. Både hemleverans och upphämtning i butik där det senare ger 50 kronor rabatt på priset. Plus för bra välkomstgåva.

Annons

Kommentar: Det amerikanska temat innehåller ganska fettrika livsmedel. Det höjer totala kaloriintaget en del, utan att hamna utanför rekommendationerna.

Testmeny:

Sloppy Joes med pitabröd & krispig sallad

Ugnsbakad lax Texas style

Macaroni and cheese

Texas chili med bakade potatishalvor & röd sås

Amerikansk kyckling BBQ med rostad klyftpotatis & coleslaw

 

gormet

Go’ middag GI-meny

Poäng: 15/25
Räcker för: 4 personer, 4 dagar
Pris: 825 kr
Pris/portion: 51:56 kr
Prova på-pris: Nej
Välkomstgåva: Nej
Kcal/portion, snitt: 643
Energifördelning, snitt: Fett 37 %, protein 24 %, kolhydrater 39 %

Omdöme Levereras fram till dörren. Uppskattade recept med variation innehållande fisk, kyckling, kalv samt en vegetarisk rätt. I huvudsak vuxna smaker med vitt vin och koriander. Go´ middag har en trevlig och informativ hemsida men recepthäftet som medföljer känns tråkigt. Bilderna kommer inte till sin rätt och det där lilla extra saknas. Kylvarorna kommer i en hård kylväska som hämtas upp några veckor efter leverans, vilket gör att du får förvara den under tiden. Svårt att veta ursprung på grönsakerna då många är utan förpackning. Stor del av de paketerade är från Spanien. Norsk lax och svensk kött. Cirka en femtedel av varorna är ekologiska. Laktosfritt, låglaktos och lightprodukter går att välja till.

Annons

Kommentar: GI-menyn har samma energifördelning som Coops ekologiska meny – det saknas lite kolhydrater, istället tar protein och fett extra plats. Däremot innehåller Go middags kasse mer energi jämfört med Coops.

Testmeny: Laxfilé med färskosttäcke och linssallad Kalvfrikadeller i äpple- och currysås Frisk basilikakycklingpanna Falafel

 

Ica Matkassen inspiration, tre dagar

Poäng: 12/25
Räcker för: 4 personer, 3 dagar
Pris: 495 kr
Pris/portion: 41:25 kr
Prova på-pris: Nej
Välkomstgåva: Ja, basvaror till ett värde av ca 280 kr
Kcal/portion, snitt: 553
Energifördelning, snitt: Fett 46 %, protein 24 %, kolhydrater 30 %

Omdöme:
Inget ekologiskt i kassen. Köttet är svenskt och räkorna kommer från Nordostatlanten. Några grönsaker saknar förpackning som visar ursprung, annars är det blandat från Sverige, Spanien och Italien. Recepten är inte för den som är ute efter smaksensationer. Här är det säkra kort med pasta och bacon, kyckling och ris samt räksallad som gäller, även om tillbehören är lite snitsiga. Således är recepten lätta att följa och är hyfsat snabba, en ”Snabba rätten” ingår. Fel i leveransen då det bara medföljer ett paket bacon i stället för två som anges i receptet. Informativ meny med fina bilder men ett häfte hade varit att föredra i stället för lösa blad som är svårare att hålla reda på. Ett stort plus är att det medföljer tips om hur rätterna kan göras fria från laktos, mjölkprotein, gluten och ägg. Finns även som laktosfri kasse.

Annons

Kommentar: Icas kasse är relativt energisnål samtidigt som den har högst andel fett bland de testade kassarna. Mängden kolhydrater är lägst, cirka hälften så stor jämfört med vad Livsmedelsverket rekommenderar.

Testmeny:

Grillad kyckling med tomat- och paprikasallad

Tagliatelle med soltorkad tomat och zucchini

Räk- och äggsallad med citrondressing

 

Rättelse

I det test av matkassar som publicerades i MåBra nr 9/2013 är följande uppgifter felaktiga:

Middagsfrids matkasse innehåller 730 kcal/portion, inte 984 kcal/portion som angavs i tidningen. Middagsfrids matkasse kommer härmed på delad andraplats i testet.

I testet angavs att Icas Inspirationskasse innehåller mat för två personer och tre dagar. Korrekt är att kassen innehåller mat för fyra personer och tre dagar. Det innebär även att uppgiften om pris/portion inte är 82,50 kronor utan 41, 25 kronor.

 

Så gjordes testet

Testföretaget WiseGuide har utvärderat sju matkassar med hjälp av Daniella Mondino, studerande vid Bosöns idrottsfolkhögskola, samt Petra Lundström, ansvarig idrottsnutritionist vid Riksidrottsförbundet. Angivna priser är exempelpriser och varierar efter vilken kasse som beställs, antal dagar och personer. Matkassarna är betygsatta efter 5 kriterier (råvaror, meny, tjänst, näringsvärde och prisvärde) som vardera ger 1–5 poäng. Maxpoäng är 25.

 

 

 

 

Annons