Må bra-maten som tar bort din värk!

Körsbär kan ta bort din träningsvärk!

 

Du har: ont i magen

Testa: Bananer, framförallt gröna, och tranbär. Bananer innehåller pektin, som lägger sig som en skyddande hinna på magens slemhinna. Tranbärsjuice har visat sig kunna ta död på en hel del Helicobacter pylori, bakterien bakom magsår.

 

Du har: migrän

Testa: Fet fisk. Omega 3-fettsyrorna i fisken hjälper hjärta och kärl så att blodcirkulationen fungerar på bästa sätt. Fet fisk kan också vara antiinflammatoriskt och lindra värk i nacke och axlar, visar studier.

 

Du har: träningsvärk

Testa: Körsbär. De innehåller ämnen som kan blockera muskelsmärta på samma sätt som vissa läkemedel. Studier på långdistanslöpare visar att de får mindre ont i musklerna om de dricker körsbärsjuice innan de springer.

 

Du har: ont i lederna

Testa: Ingefära och nypon. Båda är kända för att lindra artros och andra ledbesvär. I ingefära finns ämnen som ”härmar”  acetylsalicylsyra, som används i värktabletter. Nypon är antiinflammatoriska och används ibland även mot reumatoid artrit.

 

Du har: huvudvärk

Testa: Kaffe. Koffeinet drar ihop de blodkärl som är vidgade när vi har ont i huvudet. Tänk på att inte dricka för mycket bara, då kan du få motsatt effekt!

 

Du har: Ballongmage

Testa: Yoghurt med levande bakteriekultur. Det håller bakterierna i tarmen i balans och lindrar knip och svullnad.

Källor: Prevention, Foods that fight pain, Charlotte Erlanson-Albertsson m fl
Foto: Thinkstock

Utvald läsning