Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

9 livsmedel du aldrig ska förvara i kylskåpet

07 maj, 2020 
livsmedel ej förvaras i kylen
Mycket mat slänger vi in i kylen av gammal vana, men visste du att alla de här livsmedlen trivs bättre utanför kylskåpet?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

1 Förvara inte kaffe i kylskåpet

Tvärt emot vad många tror så tappar kaffe sin smak om det förvaras för kallt. Dessutom kan det suga åt sig andra lukter från kylen. Ha kaffet på en sval och mörk plats.

Förvara inte honung i kylskåpet

2 Förvara inte honung i kylen

Att förvara honung i kylen kan inte bara gör att den kristalliseras, det är dessutom helt onödigt eftersom den håller precis lika bra i rumstemperatur, så länge den är väl försluten.

3 Förvara inte tomater i kylskåpet

När du sätter in tomaterna i kylen så stannar mognadsprocessen av. Förutom att de inte mognar så kommer de heller inte smaka lika mycket som de hade gjort om du förvarat dem i rumstemperatur. Kylan kan också gör att tomatens struktur känns annorlunda. Förvara istället tomater i rumstemperatur.

Annons
Förvarar inte tomater i kylskåp

4 Förvara inte olivolja i kylskåpet

Välj en sval och mörk plats för olivoljan men i kylen blir det för kallt. Där kondenserar den och kan få en hårdare och tjockare konsistens.

5 Förvara inte potatis i kylskåpet

Potatis trivs bäst där det är svalt och mörkt, men helst inte så kallt som i ett kylskåp. Kylan påverkar stärkelsen i potatisen och omvandlar den till socker snabbare så den blir söt och grynig. Lägg potatisen i en papperskasse, som är bättre än plast då den hanterar fukt, på en mörk, sval plats i skafferiet.

Annons
Förvara inte potatis i kylskåpet

6 Förvara inte bröd i kylskåpet

Lägger du brödet i kylen så torkar det snabbare. Vill du hålla det färskt så förvara det istället i rumstemperatur, eller frys in och ta fram i god tid innan du ska äta det så det får tina långsamt.

7 Förvara inte lök i kylskåpet

Om du sätter lök i kylskåpet så kommer kylan att göra dem mjuka och de blir lättare mögliga. Lök trivs bäst där det är svalt och torrt. Detsamma gäller även vitlök.

8 Förvara inte basilika i kylskåpet

Att sätta in basilika i kylen gör inte bara att den vissnar ganska snabbt, den absorberar också lukt av andra livsmedel i kylen. Vill du vänta länge med att använda basilikan är det bättre att klippa ner den och frysa in den. Annars förvarar du den bäst i rumstemperatur, i vatten.

Annons
Förvara inte bananer i kylskåpet

9 Förvara inte bananer i kylskåpet

När bananer ligger för kallt blir de både missfärgade och för hårda. Lägg dem i rumstemperatur och linda lite plast kring stjälkarna så håller de ännu längre.

Foto: TT

Hållbarhet: 12 smarta knep för att få färsk mat att hålla längre

10 feta livsmedel som din kropp behöver

9 livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

Annons