LISTA: Vanliga livsmedel som innehåller palmolja

Palmolja finns i många vanliga livsmedel.

Palmolja är en naturtillgång som är både populär och omstridd. Den vegetabiliska oljan, som främst produceras i Sydostasien, används till allt från livsmedel till smink, tvättmedel och i förlängningen djurfoder. Enligt World Wildlife Foundation (WWF) får ungefär 4,5 miljoner människor enbart i Sydostasien sin försörjning genom att odla oljepalm.

Samtidigt kritiseras produktionen eftersom odlingarna tränger ut regnskog och torvmarker. Och när palmodlingarna breder ut sig ut sig har det effekter på såväl klimat som djurliv och människorna som bor där.

Har infört certifiering

Den här kritiken har inte klingat ohörd. Efter krav från både konsumenter, miljöorganisationer och producenter finns det numera ett system för certifiering av palmolja. En certifiering som tagits fram inom ramen för samarbetet RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil).

Palmoljan måste alltså framställas, raffineras och transporteras utifrån vissa krav för att certifieras. Även den certifierade palmoljan har varit omtvistad.

Naturskyddsföreningen menar till exempel att certifieringen inte är tillräcklig för att komma åt problematiken i palmoljeproduktionen.

– RSPO-certifieringen är absolut ett steg i rätt riktning. I den senaste uppdateringen har kraven skärpts så nu gäller exempel att avskogningen ska vara noll. Problemet är att det finns flera rapporter som pekar på att efterlevnaden brister. Det vill säga att producenterna förbinder sig att leva upp till krav som de inte uppfyller, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.

– Men organisationer som vi samarbetar med i producentländerna vill helst att hela palmoljesektorn regleras med lagligt bindande regler, inte bara frivillig certifiering.

– Så länge de här problemen finns rekommenderar vi att man undviker palmolja eller väljer ekologisk palmolja. Det är ett helt annan produktionsmodell.

Konsumentmakt

Konsumenterna har en viss makt i den här här frågan och kan agera ”blåslampa” på företagen. Det märks till exempel på livsmedelshyllan där varor, som tidigare innehållit palmolja, har förändrats.

Under 2018 gick till exempel Nestlé ut med att palmoljan i företagets välling och gröt skulle bytas ut mot raps- och solrosolja.

”Vi har lyssnat på våra konsumenter och har nu tagit bort palmolja från alla våra gröter”, skriver företaget på sin hemsida.

Borde vara en tydligare märkning

För den som vill veta om palmoljan i produkten är certifierad är det inte helt enkelt att navigera i utbudet. I somliga fall står det bara en asterisk efter palmolja i innehållsförteckningen. Ett faktum som Margareta Renström, senior rådgivare marknadsföring på Världsnaturfonden (WWF), kommenterat i en tidigare intervju.

– Det kanske står palmolja i innehållsförteckningen med en asterisk efter och en hänvisning till hemsidan där man får reda på att den är certifierad. Det borde vara en tydligare märkning för att underlätta för konsumenten.

I en genomgång i Expressen är det tydligt att det finns skäl goda skäl att läsa innehållsförteckningen för den som till varje pris vill undvika palmolja, certifierad eller ej. För ingrediensen finns där i allt från fikabröd till buljongtärningar och bordsmargarin.

Här är några exempel på vanliga livsmedel som innehåller palmolja (både certifierad och ocertifierad):

Fikabröd

Chokladbollar med palmolja

Gott till kaffet. Chokladbollar tillhör de vanliga livsmedel som kan innehålla palmolja. Foto: TT

Vid en rundvandring i den lokala matbutiken står det klart att det finns såväl mazariner som chokladbollar och punschrullar (dammsugare) som har palmolja i innehållsförteckningen. Det framgår dock inte om den är certifierad eller ej.

Nudelsoppa

Nudelsoppa med palmolja

Studentfavoriten nummer ett. Nudelsoppa är billigt, gott och kan innehålla palmolja. Foto: TT

Gott och billigt. Nudlarna var ett exotiskt inslag när de kom men har numera blivit ett fast inslag i var mans skafferi. Stapelvara i studentkök. Enligt innehållsförteckningen så finns det även här varianter med palmolja i.

Digestive

Digestivekex med palmolja

Digestivekex är smarriga favoriter. Några av märkena innehåller palmolja, andra inte. Det är upp till konsumenten att undersöka. Foto: TT

Det brittiska kexet har tagit Sverige med storm. Kexet finns bakat både med och utan palmolja.

Pulversås

pulversås med palmolja

Halvfabrikat som pulversåser och soppor kan innehålla palmolja. Bearnaisen på bilden är dock slagen för hand. Foto: TT

Det är gott med en snabbvispad Beàrnaise eller en Café de Paris till köttbiten (eller vegetariskt alternativ). Även pulversåserna kan innehålla palmolja.

Pulvermos

Pulvermos med palmolja

Pulvermoset är en kär vän att hålla i handen när tiden är knapp. Halvfabrikatet kan dock innehålla palmolja. Foto: TT

Även om det står att pulvermoset innehåller en massa svenska potatisar så kan det också innehålla palmolja. Läs på förpackningen och avgör själv.

Pålägg

Jordnötssmör med palmolja

Jordnötssmör och sylt är en påläggskombination som kanske ännu väntar på sitt breda genombrott i Sverige. Vill man undvika palmolja är det värt att läsa på innehållsförteckningen. Foto: TT

Flera vanliga bordsmargarin innehåller palmolja. Detsamma gäller jordnötssmör och nötcreme.

Naturskyddsföreningen gjorde en inventering av utbudet i en vanlig livsmedelsbutik med fokus på palmolja i januari 2017. Sedan dess kan utbudet alltså ha förändrats.

Källa: Expressen, Naturskyddsföreningen, WWF  Foto: TT

 

Läs mer:

Det populära julgodiset som innehåller palmolja

Varningen: Undvik livsmedel med palmolja