Populära glassarna som innehåller palmolja – se listan

Sommaren är glassförsäljningens högsäsong och nu äter vi verkligen glass som bara den. Men det finns en risk att den där struten från Ica inte bara är gjord på grädde, ägg och socker. Många glassar som du kan köpa i mataffären innehåller nämligen palmolja, en vegetabilisk produkt med stor inverkan på miljön.

Förutom skövling av regnskog är palmoljeproduktionen också förknippad med kemiska bekämpningsmedel och människorättsproblem, men trots det används den i allt från godis till smink och biobränslen.

En ny undersökning av tidningen Råd & Rön visar att över 50 populära sorter i våra största matkedjor innehåller palmolja, bland annat favoriterna Sandwich, Glassbåt och Top Hat.

RSPO-certifiering ingen garanti mot skogsskövling

Matkedjorna som granskats i undersökningen är väl medvetna om problematiken och bland annat Ica försöker därför använda RSPO-certifierad palmolja i sina egna produkter. Det är även Axfoods målsättning, som äger Hemköp och Willys. Där strävar man också efter att ersätta palmoljan med andra alternativ i så många varor som möjligt.

En RSPO-certifiering innebär att palmoljan framställts på ett mer hållbart sätt, men Naturskyddsföreningen tycker inte att det räcker för att garantera en grön produkt. Dessutom är det få tillverkare som skriver i innehållsförteckningen hur den producerats, eller använder symbolen för RSPO-certifierad palmolja på produkten.

– Den övergripande frågan är att vi hugger ner för mycket regnskog och planterar palmoljeträd i stället. RSPO-certifieringen är förstås bättre än ingen alls, men vi tycker inte att den i sin nu­varande form garanterar mot skogsskövling, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, till Råd & Rön.

Innehåller din favoritglass palmolja?

Här 5 vanliga favoriter från Råd & Röns lista. Glassarna nedan innehåller palmolja. Se hela Råd & Röns lista här!

  • GB Glace, Top Hat, 6-pack 
  • GB Glace, Daim, 750 ml
  • GB Glace, Sandwich, 6-pack
  • Sia Glass, Glassbåt, 6-pack
  • Triumf Glass, Sitting Bull, 8-Pack

Läs mer:

Lista: Vanliga livsmedel som innehåller palmolja

Palmolja i många populära godissorter – se hela listan!

Ny studie: Vi får i oss en tesked mikroplast – i veckan

Foto: TT//GB Glace, Triumf Glass, Sia Glass

Utvald läsning