Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Populära glassarna som innehåller palmolja – se listan

28 jun, 2019 
AvAnaïs González Cruz
En ny undersökning visar att det finns palmolja i produkter från Triumf Glass, GB Glace och Sia Glass, men också i glassar som framställts av matkedjor som Ica och Coop.
Annons

Sommaren är glassförsäljningens högsäsong och nu äter vi verkligen glass som bara den. Men det finns en risk att den där struten från Ica inte bara är gjord på grädde, ägg och socker. Många glassar som du kan köpa i mataffären innehåller nämligen palmolja, en vegetabilisk produkt med stor inverkan på miljön.

Förutom skövling av regnskog är palmoljeproduktionen också förknippad med kemiska bekämpningsmedel och människorättsproblem, men trots det används den i allt från godis till smink och biobränslen.

En ny undersökning av tidningen Råd & Rön visar att över 50 populära sorter i våra största matkedjor innehåller palmolja, bland annat favoriterna Sandwich, Glassbåt och Top Hat.

RSPO-certifiering ingen garanti mot skogsskövling

Matkedjorna som granskats i undersökningen är väl medvetna om problematiken och bland annat Ica försöker därför använda RSPO-certifierad palmolja i sina egna produkter. Det är även Axfoods målsättning, som äger Hemköp och Willys. Där strävar man också efter att ersätta palmoljan med andra alternativ i så många varor som möjligt.

Annons

En RSPO-certifiering innebär att palmoljan framställts på ett mer hållbart sätt, men Naturskyddsföreningen tycker inte att det räcker för att garantera en grön produkt. Dessutom är det få tillverkare som skriver i innehållsförteckningen hur den producerats, eller använder symbolen för RSPO-certifierad palmolja på produkten.

– Den övergripande frågan är att vi hugger ner för mycket regnskog och planterar palmoljeträd i stället. RSPO-certifieringen är förstås bättre än ingen alls, men vi tycker inte att den i sin nuvarande form garanterar mot skogsskövling, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, till Råd & Rön.

Innehåller din favoritglass palmolja?

Här 5 vanliga favoriter från Råd & Röns lista. Glassarna nedan innehåller palmolja. Se hela Råd & Röns lista här!

  • GB Glace, Top Hat, 6-pack
  • GB Glace, Daim, 750 ml
  • GB Glace, Sandwich, 6-pack
  • Sia Glass, Glassbåt, 6-pack
  • Triumf Glass, Sitting Bull, 8-Pack

Läs mer:

Lista: Vanliga livsmedel som innehåller palmolja

Palmolja i många populära godissorter – se hela listan!

Ny studie: Vi får i oss en tesked mikroplast – i veckan

Foto: TT//GB Glace, Triumf Glass, Sia Glass

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons