Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Larvpulver, labbkött och majrova – här är framtidens mat

10 jun, 2017 
Thowe Wagner Larsson
Urbanisering, ny teknologi, regenerativa jordbruksmetoder, global uppvärmning och odling på Mars. Hur kommer framtidens mat att se ut? Ica tog fram fem olika framtidsscenarion som kan vara vår verklighet redan år 2040.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vad finns på våra tallrikar och vad skriver vi på våra inköpslistor om 100 år? Den frågan ställde sig Ica när de tog hjälp av ledande forskare, experter, matinnovatörer och hållbarhetsexperter från bland annat NASA, Sveriges Lantbruksuniversitet och Oxfords universitet för att få ett svar.

Läs också: 7 nyttiga mattrender att ha koll på 2017

Fem olika framtidsscenarion skapades; Kvantjaget, Mångfaldsjordbruket, Rymden, Farm city och Ransonering. Varje scenario beskriver vilka råvaror som kommer finnas tillgängliga om scenariot blir verklighet. Baserat på detta har Ica låtit Filip Fastän, kock på restaurang Agrikultur samt två elever från Grythyttans avgångsglass ta fram framtidens vardagsrätter som kan vara vår verklighet redan år 2040.

Icas 5 framtidsscenarion för vad vi äter år 2040:

Scenario 1: Kvantjaget

Med hjälp av teknologi mäter vi vårt näringsintag, prestationer och sjukdomar – och skapar på så sätt skräddarsydda hälsoprofiler som styr exakt vad vi äter.

Annons

Vanliga ingredienser blir sardiner, ägg, mikroalgolja, mankar, rosenblad och rödbeta.

Scenario 2: Mångfaldsjordbruk

Genom att binda mer kol i marken har regenerativa jordbruksmetoder bidragit till att förhindra den globala uppvärmningen och gynna den biologiska mångfalden.

Vanliga ingredienser blir libbsticka, bocktörne, maskros, kilskål, manet och teff.

Scenario 3: Rymden och smaken

I framtiden är rymden vårt andra hem och det nya, extrema klimatet har fött fram forskning som hjälper oss att optimera odling på planeten Mars och på jordklotet.

Vanliga ingredienser blir insekter, fiskrom, kinesisk kål, sötpotatis och frystorkad mat.

Scenario 4: Farm city

Urbanisering har lett till ett ökat behov av självförsörjning och städerna har blivit vår nya jordbruksmark.

Vanliga ingredienser blir källargris, labbkött, insekter, algolja, rädisa och potatis

Scenario 5: Ransonering

Ingen lyckades stoppa den globala uppvärmningen och klimatkatastrofen drabbar Sverige hårt med minskad tillgång till mat som konsekvens.

Vanliga ingredienser blir gädda, getmjölk, svamp och granskottolja.

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons