Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Kokosolja – hype eller hälsokur?

14 aug, 2014 
Platt mage av kokosolja?
Kokosolja sägs vara extra hälsosamt och kokosvatten pekas ut som ett riktigt livselixir. Men vad är det som gör den håriga nöten så speciell? MåBra vet!
Annons

Den är bildligt och bokstavligt på allas läppar – kokosnöten. Hollywoodstjärnorna Madonna och Rihanna sippade kokosvatten i skvallerpressen – och vips var kokosnöten geniförklarad. Kokosolja, kokosfett, kokosnötsmjöl, kokossocker och kokosvatten finns nu i en butikshylla nära de flesta av oss.

Det finns hemsidor som lovsjunger kokosens medicinska effekt på allt från cancer och hjärtsjukdom till diabetes och bakterieinfektioner. Det ska också vara bra som skönhetsmedel för hud och hår, bland annat för att kokos är antibakteriellt. Sist men inte minst, kokosen anses vara ett perfekt vapen mot övervikt. Vad är det som gör den nöten så speciell?

MåBras nutritionist Anki Sundin reder ut begreppen.

– Kokosfett innehåller mycket av ett speciellt mättat fett, MCT (medium chain triglycerides), som kroppen har lätt att använda som bränsle. Det lagras inte in som fett i kroppen lika lätt som andra typer av fett, säger hon.

Annons

Är det skillnad på kokosfett och kokosolja?

– Nej, det är samma sak. Båda har undersökts en hel del när det gäller hälsoeffekterna. I flera studier man sett att kokosolja kan förbättra blodfetterna. Man har också sett att överviktiga kvinnor som äter kokosolja får mindre fett på magen jämfört med kvinnor som äter sojaolja. Oljan har också visat sig bidra till minskat bukfett hos personer med rubbade blodfetter. En skillnad är att det kokosfett som säljs i fyrkantiga silverpaket är härdat. Det betyder att själva härdningen kan ha förstört de nyttiga, omättade fettsyrorna.

 

LÄS MER:

Är kokosfett farligt för hälsan?

MåBra-läsaren ”EB” har hört av sig till vår nutritionist Anki Sundin med en fråga: Kokosfett – bra eller dåligt? Läs vad experten säger!

Läs mer: Är kokosfett farligt för hälsan?

 

Så väljer du rätt fett – stor guide

För att må bra måste kroppen varje dag få tillskott av fett via maten. Här är guiden som hjälper dig välja rätt fett!

Läs mer: Så väljer du rätt fett – stor guide

 

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

Annons