Kanelbullens dag: Smalbaka bästa bullen!

På Kanelbullens dag säljs över 3 miljoner kanelbullar i vårt avlånga land, enligt Sveriges Bagare och Konditorer. Men vi sätter i oss långt fler än så, eftersom bullbak i hemmiljö inte tas upp i statistiken.

Och visst är doften och känslan av hembakat svår att slå? Passa på att njuta av rykande färska bullar du också, här bjuder vi på ett kalorisnålt recept!

MåBra:s lätta kanelbullar

24 port

Deg:

25 g jäst för söta degar

25 g smör

2½ dl mellanmjölk, ev. låglaktos

125 g kesella lätt

¾ dl råsocker

1 krm salt

½–1 tsk stött kardemumma

ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:

3 msk lättmargarin

2 msk råsocker

1½ tsk kanel

Pensling:

½ uppvispat ägg

Garnering:

1 msk pärlsocker

Så här gör du

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och blanda med mjölk och kesella. Värm till 37º och häll blandningen över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg som får jäsa övertäckt i 30 min. Ta upp degen på mjölat bord och dela i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 30×40 cm. Bred på margarin och strö socker och kanel jämnt över degen. Rulla ihop på längden och skär i 12 bitar. Ställ varje bit i pappersformar eller på bakpapper och låt jäsa ca 30 min under duk. Sätt ugnen på 250º. Pensla bullarna med ägg, strö över pärlsocker och grädda ca 7 min. Låt svalna på galler.

Utvald läsning