Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Kan viss mat ge cancer? Experten svarar

05 mar, 2020 
Mat som ger cancer.
Ungefär 30 procent av all cancer kopplas ihop med livsstilen – till exempel vad vi äter. Så vad vet man idag om vilken mat vi ska se upp med? Kan socker, kött och alkohol driva på cancer? Så här säger experten!
Annons
7 saker du kan göra för att förebygga cancerBrand logo
7 saker du kan göra för att förebygga cancer

Oavsett hur nyttigt vi lever eller hur sunt vi äter kan vi inte radera ut risken för cancer helt. Men man kan förebygga vissa former av cancer till en del och man kan stå bättre rustad om man skulle drabbas av sjukdomen. Enligt forskning skulle en tredjedel av alla cancerfall kunna undvikas med en sundare livsstil med hälsosam mat. Så vad ska man äta då?

Maten som förebygger cancer

En cancerförebyggande kost handlar inte om att äta mer gurkmeja, följa en diet helt utan kolhydrater eller att skippa allt socker. Det handlar helheten och om sunt förnuft: som att äta mer fullkorn, baljväxter, grönsaker och frukt – helst vid varje måltid. Även nötter, fröer och vegetabiliska oljor bör ingå i en sund kost.

Men vad ska man egentligen undvika, hur är det till exempel med rött kött och alkohol? Ökar det risken för cancer eller kan man strunta i larmen? Så här säger Maiju Wetterhall, Cancerfondens sakkunniga i ämnet:

Annons

Socker

Det finns inga entydiga bevis för att socker i sig ökar risken för cancer. Det sprids också påståenden om att socker göder cancerceller. Det är sant att de flesta av våra celler behöver socker, det gäller både vanliga celler och cancerceller. Men det går inte att ”svälta ut” cancerceller genom att undvika socker.

Kött

Det finns starka bevis för att charkvaror ökar risken för cancer i tjock- och ändtarm. Även rött kött verkar kunna öka risken men här är sambandet inte lika starkt. Rådet är att äta så lite chark som möjligt. Totalt ska man inte äta mer än 500 gram rött kött per vecka.

Alkohol

När det gäller bröstcancer ökar risken redan vid ett glas per dag. Risken ökar sedan successivt med ökat intag. Förutom bröstcancer ökar alkohol risken för cancer i bland annat munhåla, svalg, matstrupe och lever. Störst är riskökningen vid ett högt alkoholintag.

Sötningsmedel

I stora studier har man kunnat utesluta ett samband mellan sötningsmedlet aspartam och utvecklingen av tumörer. Studier på djur har visat ett samband men de studierna har bedömts som bristfälliga.

Vill du veta mer om matens betydelse för att förebygga cancer? Läs här!

Källa: Cancerfonden  Foto: TT

….

Läs mer:

8 varningssignaler på cancer alla borde känna till

Varannan svensk slarvar med kosten – är du en av dem?

Ny forskning om ingefärsshots – populära trenden ökar risken för cancer

Annons