Julmaten som hjälper dig gå ner i vikt

brysselkål negativa kalorier
brysselkål negativa kalorier

Brukar du också hoppa över brysselkålen när du plockar godbitarna från julbordet? Då är det läge att tänka om, för de knubbiga grönsakerna är mer än bara beska bollar – de kan faktiskt göra julfrosseriet betydligt nyttigare!

Visste du att det finns mat som kräver mer energi av kroppen att smälta än vad den tillför?  Mat med så kallade negativa kalorier kan hjälpa dig att gå ner i vikt – eller motivera några extra godbitar från exempelvis ett dignande julbord.

En portion brysselkål ger cirka 50 kalorier. Men för att smälta och bearbeta den går det åt hela 75 kalorier. Underskottet – 25 kalorier – tas från kroppens fettreserver. Ett skolboksexempel på mat med fettförbrännande egenskaper, menar brittiska läkaren och viktspecialisten Caroline Shreeve, som skrivit mer om fenomenet i boken Ät rätt – bränn fett.

Även selleri, rädisa blomkål och zucchini kräver lika mycket, eller mer, kalorier av kroppen för att förbrännas som de tillför. Att äta mat av den här typen skyndar på viktraset ordentligt, upp till tre gånger jämfört med om du bara drar ner på kaloriintaget menar Shreeve.

Läs mer om negativa kalorier här!

Brysselkål i apelsinsås med pumpakärnor

Brysselkål är god kokt, stekt eller på MåBra:s vis – med apelsin och pumpakärnor!

Ingredienser

500 g brysselkål

½ dl pumpafrön

Sås:
2 dl apelsinjuice

1/2 dl torrt vitt vin

1 msk kycklingfond (Bong)

1 tsk honung

1 msk mjukt smör

1 tsk arrowrot för redning

salt, peppar

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

Utvald läsning