Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Jackfruit – bästa tipsen för att tillaga superfrukten!

24 jan, 2018 
AvRebecca Wictor
Jackfruit har blivit trendig råvara som funkar kanonbra som substitut för kött, kyckling och fisk. Men det är inte den enda goda nyheten denna jättefrukt bjuder på. Den är nämligen också en riktig miljöhjälte.
Annons

Kanske har du hört talas om den trendiga rätten ”Pulled jackfruit” och undrat vad det egentligen är. Enkelt förklarat så är det en frukt som legat i saltlake som du tillagar på samma sätt som pulled pork eller pulled beef. När jackfruiten har fått koka länge i kryddor och krossad tomat drar du isär bitarna och dess fibrer ger en konsistens lik köttvarianterna ovan. Men vad är jackfruit och var kommer den ifrån?

Jackfruit – en av världens största frukter

Det är lätt att tro att det är en nyhet vi pratar om. Men jackfruit har man använt i århundraden i södra Asien där den växer vilt i regnskogarna. Den är också väldigt god färsk, söt och smakar nästan som melon. Att den blivit populär i västvärlden först nu hänger såklart ihop med den vegetariska trenden men också för att det är en riktigt superfrukt när det kommer till det miljömässiga. Jackfruit är ingen liten frukt, den kan väga mellan 40-50 kilo och trädet bär mängder med frukter. Så det går att utvinna mycket mat från bara ett träd.

Annons

Goda recept med Jackfruit

”Fooled” pork har blivit det mest populära sättet att tillaga jackfruit på. Det är rakt av en kopia av pulled pork där man byter ut fläsk mot jackfruit som legat i saltlake. Men det går även att använda den som protein i en vegetarisk curry, bräsera och sen panera, istället för fisk, och äta med potatis och remouladsås. Eller panera och äta istället för chicken nuggets, konsistensen är otroligt lik kyckling. Det blir även supergott att använda sig av det lösa köttet (inte kärnan) istället för tonfisk i en röra att ha på mackan.

I Sverige går det att köpa Jackfruit i saltlake i många av Willys butiker och i asiatiska affärer. Det är svårare att hitta färsk. Men vad gör det när det fungerar lika bra med konserverad.

Foto: IBL, Karoline Jönsson

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Annons