Hur länge håller vin efter man öppnat det?

En flaska eller en box – hur länge håller egentligen vin? Och vad gäller om man öppnat flaskan eller boxen. Här är svaret:

Oöppnade flaskor

En oöppnad flaska rött eller vitt vin kan lagras i åratal. Rött vin längre än vitt, men om det vita vinet är sött håller det sig längre – upp till flera årtionden. Ska man spara ett vin länge är den idealiska temperaturen 8-15 grader och den ska hålla sig så konstant som möjligt. Vinet ska också förvaras mörkt eftersom ljus kan förändra både färg och smak – om du inte har tillgång till en källare kan en garderob vara ett alternativ.

Öppnade flaskor

En öppnad flaska vin håller sig i flera dagar i kylskåpet. Så känn inte att du måste tömma flaskan samma kväll. Rött vin håller sig i åtminstone tre dagar, om flaskan är halvfull. Små skvättar håller inte lika länge. Ekfatslagring skyddar mot oxidering, så den sortens viner håller längre. Men efter en vecka brukar smaken inte längre vara lika fräsch.

Något liknande gäller för vita viner och rosé. De flesta vita och roséviner håller i fyra dagar i kylskåp, medan ekfatslagrade klarar sig i en vecka. Mousserande vin står sig en till tre dagar om man försluter det med en specialkork för bubbel.

Eftersom vin kan ta smak av annat i kylskåpet är det viktigt att försluta flaskan med till exempel en kork.

Boxvin

En box med rödvin håller vanligtvis tio månader efter tappdatum, enligt Systembolaget. Vitt vin och rosé har lite kortare hållbarhet, åtta månader. Om du öppnat rödvinsboxen kan den stå i kylskåpet så länge som sex veckor, vitt vin och rosé håller sig i 3-4 veckor. Det beror också på hur mycket som finns kvar i boxen, ju mindre skvätt – desto kortare hållbarhet.

Utvald läsning