Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Hur grillar man halloumi? Här är bästa tipsen!

24 jun, 2020 
Grilla halloumi godaste tipsen
Några skivor grillad halloumi är ett perfekt komplement på grillbuffén – men hur grillar man osten på rätt sätt? Här är några tips!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vad är halloumi?

Halloumi är en vit, lite gummiaktig, ost med ursprung på Cypern. Den är gjord av pastöriserad mjölk från ko, get och får, och har en behaglig sälta. Det som gör halloumi så populärt är att den inte smälter när den blir varm, och därför går det att steka den, grilla den eller har den i grytor.

Halloumi har blivit ett populärt sätt alternativ till kött för många. Det är till exempel gott att byta ut korven eller biffen i en stroganoff mot bitar av halloumi, eller att ha den i sallader. I Grekland är saganaki – panerad halloumi – populärt.

I Sverige åt vi år 2010 21 ton halloumi, och 2018 hade importen ökat till 4 000 ton.

Grillad halloumi på potatissallad.
Grillad halloumi på en somrig potatissallad.

Hur grillar man halloumi?

Börja med att skära din halloumiost i ganska tjocka bitar; om du skär den för tunt är det stor risk att den kommer att falla isär på grillen. Grilla sedan halloumin i omkring tre minuter på varje sida, eller tills osten börjar få en gyllenbrun färg.

Annons

Undvik att grilla halloumi för länge för att behålla ostens svampiga struktur. Övergrillad eller -stekt halloumi blir ofta torr och tråkig.

Du kan också skära osten i större kuber som du trär på spett tillsammans med lite goda grönsaker, som zucchini, lök och svamp.

Alternativ till halloumi

Förra sommaren larmade WWF, Världsnaturfonden, om att halloumi från Cypern kanske inte är ett bättre alternativ än kött trots allt. De menar att det är Cyperns undermåliga djurhållning och överanvändande av antibiotika som gör att osttillverkningen inte kan räknas som hållbar.

Halloumi är varumärkesskyddat och får bara tillverkas på Cypern, däremot har det dykt upp många andra, liknande typer av ost som går att grilla de senaste åren. Exempelvis svensk eldost.

Det finns också annan ost som är god att tillaga på grillen – här kan du läsa mer om dem!

Källa: MåBra, WWF, HelloFresh   Foto: TT

Läs mer:

7 goda saker du kan göra med halloumi

Halloumi kan vara ett större miljöhot än kött

Ostens dag! Här är 7 oväntade smaker som passar till ost

Annons