Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Har du smakat nya tigernöten – som inte är en nöt?

01 okt, 2019 
AvNina Jakobson
Tigernöten är vårt nya superfood, rik på vitaminer, mineraler och prebiotiska fibrer som bädda för en god mag- och tarmhälsa.
En nöt som inte är en nöt och som innehåller stora mängder vitaminer, mineraler och prebiotiska fibrer – perfekt för alla magar. Säg hej till vår nya superfoodstjärna – tigernöten!
Annons

Först kom gojibären, sen chiafröna och så gurkmejan. Nu seglar ett nytt livsmedel upp på superfood-himlen – tigernöten.

Tigernöten är egentligen inte en nöt, utan en liten rotknöl som växer under jord, precis som potatisen. Smaken är söt, och den har odlats i uppåt 10 000 år. Den kallas också jordmandel eller chufa, och är vanlig i Spanien. Där används den ofta till ”horchata de chufa”, en söt, mjölkliknande dryck. Annars äts tigernöten som snacks eller mals till mjöl för att användas i glutenfri bakning.

Tigernöten är full av nyttigheter

Tigernöten innehåller en mängd nyttigheter. Den är rik på prebiotiska fibrer som blir mat till de goda bakterierna och gynnar en sund mag- och tarmhälsa. När 20 personer med diagnosen IBS under en månad fick äta 40 gram tigernötter om dagen upplevde 48 procent att deras besvär med smärta och obehag i magen efter måltid minskade. Andelen deltagare med lös avföring minskade med 63 procent och de med förstoppning med 36 procent, i undersökningen som gjorts av This Is Nuts och och Nordic Laboratories. Men eftersom tigernötterna innehåller stora mängder fibrer kan de också bidra till gaser och uppsvälldhet, särskilt om du inte är van vid att äta dem.

Annons

– Tigernöten är låg FODMAP och ett bra prebiotiskt tillskott med resistent stärkelse. Sen om den hjälper till att lindra symtomen vid IBS är oklart. Där är det nog mer troligt att den kan vara ett komplement till FODMAP, säger IBS-experten Sofia Antonsson.

Tigernöten heter chufa på spanska, och innehåller mängder med vitaminer och mineraler.
Tigernöten kallas också jordmandel och växer under jord som en knöl.

Det finns också stora mängder vitaminer och mineraler i tigernöten. Den är bland annat rik på E-vitamin, järn, fosfor, magnesium, C-vitamin, kalium och zink. Dessutom har studier på djur visat att tigernötter kan sänka blodtrycket. Man tror också att det höga innehållet av omättade fetter kan bidra till en bättre hjärthälsa.

Enligt både ayurvedisk lära och mångåriga nigerianska huskurer kan tigernöten vara bra för den sexuella hälsan. Den har använts både som afrodisiakum, som hjälp vid impotens och för att öka spermieproduktionen.

Annons

Så gör du horchata de chufa

Blötlägg gärna tigernöten innan du äter den som snacks eftersom den kan vara hårdtuggad. Mjölet är både gluten- och nötfritt och därför perfekt för allergiker.

I Spanien dricker man gärna horchata de chufa – en dryck gjord på tigernöten. Så här gör du din egen tigernötmjölk:

  1. Skölj 200 gram tigernötter ordentligt och lägg dem sedan i blöt i en skål med vatten och 1/2 tsk salt. Se till så att saltet löser sig i vattnet.
  2. Låt ligga i blöt i 12–24 timmar.
  3. Mixa tigernötterna med 4 dl vatten tills de är finmixade. Häll på ytterligare 4 dl vatten och mixa lite till.
  4. Sila vätskan i ett finmaskigt tyg.
  5. Häll upp i ren glasflaska och förvara i kylskåp. När tigernötmjölken får stå bildas en segare massa i botten så se till skaka eller vispa ordentligt före servering!

Källor: Healthline.com, Nordic Laboratories, This Is Nuts

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Ny superfood – har du koll på kornmalt?

Maxa maten med superpulver som maca, acai och kakao

Hälsobloggarna listar sina 5 superfood-favoriter

Annons