Här är de 10 smutsigaste sakerna i ditt kök

Här har vi samlat en lista över 10 saker i köket som vi ofta glömmer, eller rent utav struntar i att rengöra.

För bara för att det SER rent ut behöver det inte alls vara så, bakterier frodas på de mest otippade ställen och om du inte håller rent ordentligt riskerar du att få både magsjuka och allergier.

Ta med dig den här checklistan nästa gång det är dags att städa i köket!

Checklista: 10 saker du glömmer att städa i köket

Visst, du diskar slickepotten när du har använt den, men hur är det med ytan där skaftet och bladet möts? Här fastnar ofta lite rester som vi glömmer att diska bort.

Har du olika skärbrädor för olika saker som grönsaker, kött och kyckling? Annars är det på tiden att du skaffar det! Diska dem ordentligt i varmt vatten och torka med papper – inte handduk.

De små och till synes oskyldiga lunchlådorna kan vara bakteriehärdar av rang! Diska dem alltid supernoga och kyl ner mat snabbt innan du ställer in lunchlådan i kylskåpet.

De flesta av oss använder inte mixern varje dag, därför är det extra viktigt att plocka isär den och skrubba delarna med jämna mellanrum.

Precis som grönsaksfacket behöver göras rent är det superviktigt att köttfacket hålls fräscht genom regelbunden rengöring! Om det har droppat köttsaft är det dock viktigt att du torkar bort det direkt med rengöringsmedel.

En undersökning visade att 45 % av diskhoarna i amerikanska hem hade e-kolibakterier och sannolikt gäller samma här hemma. Bara för att vi hela tiden spolar diskhon med vatten betyder det inte att den är ren, om vi inte skrubbar den med rengöringsmedel.

Att diska konservöppnaren kan kännas onödigt och många av oss nöjer oss med att bara skölja den under kranen när vi använt den. Men låt dig inte luras av den i princip inte blir smutsig – bakterier från konservburken ÄR där!

Grönsaksfacket är rena rama julafton för bakterier och mögel. Torka ur det med jämna mellanrum, minst en gång i månaden, med ett desinficerande medel och hushållspapper. Gör också för vana att aldrig blanda sköljda och osköljda grönsaker.

Disktrasor är dubbla bovar – de suger åt sig en massa bakterier och när vi sedan använder dem sprider vi vidare bakterierna på en massa andra ställen. Byt ut disktrasan ofta och mikra den då och då i en halv minut för att ta död på bakterier.

Bara för att diskbänken SER ren ut behöver det inte vara så, och skurken är förstås disktrasan. Torka hellre diskbänken med hushållspapper så undviker du att sprida bakterier.