Här är årets matbluff 2016

Antipriset delas ut för andra året i rad och tilldelas en produkt som vilselett konsumenter.

Nu är årets vinnare korad: Med drygt 4 500 röster tog ”Eriks Bearnaise tryffel” hem titel ”Årets matbluff 2016”.

”Nog för att tryffel är drygt, men mer än ett hundradels gram borde man kunna förvänta sig i en sås smaksatt med denna delikatess. De 0,005 procent som såsen innehåller borde närmast beskrivas som en gisslan, för att kunna säga att det är ‘äkta tryffel’ i, samtidigt som det mesta av smaken kommer från ett syntetiskt aromämne”, stod det bland annat i nomineringen.

Äkta varas ordförande Björn Bernhardson säger, i Nyhetsmorgon att han tror att stjärnkocken Erik Lallerstedts namn på etiketten kan ha bidragit till röster.

– Jag tror att svenska folket eller de flesta helt enkelt tänker sig att Erik Lallerstedt, som är en känd krögare, gör en riktig Bearnaisesås. Man förväntar sig det och som då är smaksatt med den äkta varan tryffel.

Läs också: Nu ska Årets matbluff 2016 utses!

 

Stjärnkocken: ”Turn it down”

I programmet svarar också producenten Kavli på kritiken.

–Det här är inget roligt pris att få. Jättetråkigt tycker vi och vi vill inte vilseleda några kunder, säger Helena Donar, marknadsdirektör för O. Kavli AB, i Nyhetsmorgon.

Hon tycker dock inte att Kavli har vilselett någon. Hon påpekar att produkten både smakar, luktar och innehåller tryffel.

– Det står också tydligt deklarerat hur mycket, eller kanske lite, tryffel som den innehåller, säger Helena Donar i TV4.

Även Erik Lallerstedt slår ifrån kritiken och tycker inte att det är något problem att produkten innehåller 0,005 procent tryffel:

– Om man kan något om gastronomi och mat så vet man effekterna av att ha tryffel i. Har man i mer tryffel så gör man inte smaken bättre. Det enda man kan göra är att ”turn it down”. Att skriva bearnaise smaksatt med tryffel, säger han till Expressen.

Så här fördelades rösterna:

  1. Eriks Bearnaise tryffel 4 581 röster (33%)
  2. Knorr mörk oxbuljong 3 936 röster (28%)
  3. Annas Mandelpepparkakor 3 061 röster (22%)
  4. Loka Crush hallon 1 413 röster (10%)
  5. Fjällbrynt messmör med smak av lingon 970 röster (7%)

    Totalt: 13 961 röster

Här är hela juryns motivering till ”Eriks Bearnaise tryffel”:

”Nog för att tryffel är drygt, men mer än ett hundradels gram borde man kunna förvänta sig i en sås smaksatt med denna delikatess. De 0,005 procent som såsen innehåller borde närmast beskrivas som en gisslan, för att kunna säga att det är ‘äkta tryffel’ i, samtidigt som det mesta av smaken kommer från ett syntetiskt aromämne. En normalstor tryffel (50 gram) räcker med detta recept till ett helt ton sås. Att stjärnkocken Erik Lallerstedt kallar såsen för ‘min finaste’ och pryder dess förpackning med namn och bild, minskar inte direkt konsumentens förväntan. ‘Bearnaisen’ är dessutom gjord utan smör.”

”Årets matbluff” delas ut av organisationen ”Äkta vara”.

Här kan du se vinnaren presenteras i TV4 Nyhetsmorgon: