Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Hälsobloggarna listar sina 5 superfood-favoriter

10 mar, 2016 
Superfoods!
Hälsopedagogerna Jenny Westman och Linnea Eriksson älskar superfood så mycket att de äter och sedan skriver om den dagligen på sin gemensamma blogg. Här berättar de om sina fem favoriter i skafferiet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

”Superfoods” är i regel råvaror som är mycket näringstäta, alltså livsmedel där du får ordentlig utdelning av näringsämnen vid varje tugga i  förhållande till energin som råvaran ger. Superfoods är ofta bär, frukt eller grönsaker men kan också vara nötter, frön eller alger.

Jenny Westman och Linnea Eriksson driver tillsammans Superfood Sweden, när de inte är ute och föreläser om superfood, träning och mental hälsa skapar de nyttiga och inspirerande recept till bloggen supermat.

supermat-artikelbild

Vi bad dem lista fem favoriter ur superfoodsortimentet som de inte kan leva utan:

Annons

Superfood: Kakao nibs


Vad är det? Kakaonibs är råa kakaobönor som har skalats och krossats. Raw kakao är fri från tillsatser och har inte värmebehandlats över 42 grader vilket gör att den har alla sina näringsämnen kvar. Rå kakao har därför också en bittrare smak än bearbetad kakao.

superfood kakaonibs

Använd i: Som topping på smoothies, efterrätter eller i din snacksblandning. Det är även gott att toppa salladen med kakaonibs.

Superfood: gojibär


Vad är det? Gojibär är torkade bär som är proppfyllda med vitaminer och mineraler. Det sägs även att gojibär har en anti age-effekt och bekämpar fria radikaler i kroppen.

Annons
superfood gojibär

Använd i: Jättegott i sallader tillsammans med kål! Perfekt att blanda i samma snacksblandning som kakaonibsen för att få en god sötma. Gojibären är även god att göra dressing på som passar till vegetariska rätter.

Superfood: Spirulina


Vad är det? En riktigt vitamin- och mineralrik alg som odlas i sötvattensdammar. Den är även rik på protein och innehåller alla essentiella aminosyror. Spirulina hjälper till att neutralisera Ph-värdet i kroppen och har har även utrensande effekt.

Annons
Superfood spirulina

Använd i: Använd spirulina-pulver i rawfood-bollar, shots och smoothies.

Superfood: Hampafrön


Vad är det? Hampafrön har en god och nötig smak. Det är en bra vegetabilisk källa till fettsyrorna omega 3 och omega 6. De är också naturligt rika på på antioxidanten E-vitamin.

Superfood hampafrö

Använd i: Används som panering och istället för ströbröd i formen när man ska baka en kaka. Vi piffar även upp våra sallader med hampafrön.

Annons

Superfood: Baobab


Vad är det? Kommer från Baobabträdet som kallas även livets träd. Baobab har en sötsyrlig smak som påminner om päron. Baobab är naturligt rikt på fibrer och vitamin C.

Superfood baobab

Används i: Blanda i frukosttallriken med fil eller yoghurt, men kan även användas i smoothies och glass!

Samtliga superfood-tips går att köpa via nätet, välsorterade livsmedelsbutiker eller hälsokostaffärer.

Annons