Hälsobloggarna listar sina 5 superfood-favoriter

Superfoods!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

”Superfoods” är i regel råvaror som är mycket näringstäta, alltså livsmedel där du får ordentlig utdelning av näringsämnen vid varje tugga i  förhållande till energin som råvaran ger. Superfoods är ofta bär, frukt eller grönsaker men kan också vara nötter, frön eller alger.

Jenny Westman och Linnea Eriksson driver tillsammans Superfood Sweden, när de inte är ute och föreläser om superfood, träning och mental hälsa skapar de nyttiga och inspirerande recept till bloggen supermat.

supermat-artikelbild

Vi bad dem lista fem favoriter ur superfoodsortimentet som de inte kan leva utan:

Superfood: Kakao nibs


Vad är det? Kakaonibs är råa kakaobönor som har skalats och krossats. Raw kakao är fri från tillsatser och har inte värmebehandlats över 42 grader vilket gör att den har alla sina näringsämnen kvar. Rå kakao har därför också en bittrare smak än bearbetad kakao.

superfood kakaonibs

Använd i: Som topping på smoothies, efterrätter eller i din snacksblandning. Det är även gott att toppa salladen med kakaonibs.

Superfood: gojibär


Vad är det? Gojibär är torkade bär som är proppfyllda med vitaminer och mineraler. Det sägs även att gojibär har en anti age-effekt och bekämpar fria radikaler i kroppen.

superfood gojibär

Använd i: Jättegott i sallader tillsammans med kål! Perfekt att blanda i samma snacksblandning som kakaonibsen för att få en god sötma. Gojibären är även god att göra dressing på som passar till vegetariska rätter.

Superfood: Spirulina


Vad är det? En riktigt vitamin- och mineralrik alg som odlas i sötvattensdammar. Den är även rik på protein och innehåller alla essentiella aminosyror. Spirulina hjälper till att neutralisera Ph-värdet i kroppen och har har även utrensande effekt.

Superfood spirulina

Använd i: Använd spirulina-pulver i rawfood-bollar, shots och smoothies.

Superfood: Hampafrön


Vad är det? Hampafrön har en god och nötig smak. Det är en bra vegetabilisk källa till fettsyrorna omega 3 och omega 6. De är också naturligt rika på på antioxidanten E-vitamin.

Superfood hampafrö

Använd i: Används som panering och istället för ströbröd i formen när man ska baka en kaka. Vi piffar även upp våra sallader med hampafrön.

Superfood: Baobab


Vad är det? Kommer från Baobabträdet som kallas även livets träd. Baobab har en sötsyrlig smak som påminner om päron. Baobab är naturligt rikt på fibrer och vitamin C.

Superfood baobab

Används i: Blanda i frukosttallriken med fil eller yoghurt, men kan även användas i smoothies och glass!

Samtliga superfood-tips går att köpa via nätet, välsorterade livsmedelsbutiker eller hälsokostaffärer.

Redaktionens tips
Dela på: