Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Vanliga misstaget de allra flesta gör när de grillar

01 jun, 2022 
grill full med mat
Även grillproffs kan göra misstag … Hur många av de här gör du? Och vet du hur man undviker den allra vanligaste missen som experterna menar att vi glada grillamatörer gör?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Är du den typ av grillare som tar ditt jobb på största allvar? Väntar på den absolut perfekta glöden och tajmar allt perfekt? Jobbar med rätt sorts verktyg, och kollar filmer på hur man bäst grillar varje typ av livsmedel?

Eller är du mer en hobbygrillare som grillar på tills maten ser bra ut och nöjer dig så?

Se även: 5 tips för att lyckas vid grillen

5 tips för att lyckas vid grillenBrand logo
5 tips för att lyckas vid grillen

Oavsett vilket så finns det några misstag man gärna vill undvika. Och vid grillen är det framför allt ett misstag som väldigt många gör, enligt Huffpost som har intervjuat ett gäng grillexperter.

Vanligaste grillmisstaget som många gör

Allra vanligaste grillmissen enligt experterna är att inte grilla på rätt temperatur. Och det här gäller genom hela grillningen dessutom.

Annons

För först behöver man jobba upp rätt temperatur i grillen innan man ens överväger att lägga på sin mat, sedan behöver man ha koll på temperaturen under tiden den tillagas också.

Vilken temperatur man vill ha beror förstås på vad man grillar. Men enligt Susie Bulloch som bloggar på Hey, grill, hey ska man gärna grilla nötkött, fläsk, och kyckling på lägre värme först och avsluta på riktigt hög värme.

Det är så du får den varma, krispiga, koliga smaken på slutet som verkligen förknippas med grillsmak, säger hon till Huffpost.

Andra vanliga misstag vi gör är att:

  • Inte rengöra grillen tillräckligt ofta eller bra.
  • Ha på för mycket marinad så den bränns på köttytan. Eller har på sås för tidigt.
  • Inte förbereda det vi grillar rätt. Till exempel tar många kött direkt från kylen fast det bör ligga i rumstemperatur först.
  • Öppna grillen flera gånger när maten ligger på värmning där i. Då sänks temperaturen, alternativt så får lågorna mer fart och värmen höjs. Beroende på vilken grill man använder.
  • Lämnar grillen obevakad för att hämta saker vi inte har tänkt på att ha tillgängligt innan vi började grilla.
  • Tappar maten genom grillgallret.
  • Tillagar all typ av mat på samma sätt.

Källa: Huffpost Foto: TT

Annons