Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Grilla hamburgare - expertens bästa tips

26 maj, 2017 
Hamburgare är en av våra populäraste saker att lägga på grillen och oavsett om du väljer kött, fisk eller vegetariskt finns det några saker som du bör tänka på för att få till den perfekta burgaren.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Caj P:s kock och matkreatör Anders Tegnér bjuder här på sina bästa tips för att lyckas med den perfekta hamburgaren på grillen.

Här hittar du alla våra goda recept på hamburgare >>

1. Tänd grillen i tid

Oavsett om det är kol eller gasol. Grillen och gallret måste vara riktigt varmt. När kolen eller briketterna är grå är det dags att grilla.

2. Keep it simple

När det kommer till hamburgare är det bättre att satsa på få ingredienser av bra kvalité och ett gott, färskt bröd – gärna hembakat.

3. Var noga med formen på hamburgaren

Forma jämna, lika stora och platta burgare så blir de jämt grillade, saftiga och goda.

4. Tänk på temperaturen

Köttet ska ut från kylskåpet i tid så att det inte är kylskåpskallt när det läggs på grillen. Pensla med lite olja så får köttet en fin yta och fastnar inte på gallret. Tänk på att smaksätta lagom mycket och övergrilla inte då det lätt blir för torrt.

5. Använd rätt redskap

Använd rätt redskap som stekspade och tång när du grillar. En gaffel kan lätt sticka sönder råvarorna.

Annons

Läs också: Så blir det du grillar klart samtidigt

6. Var lätt på handen

Pressa inte hamburgaren med stekspaden under grilltiden, då pressas köttsaften ut och hamburgaren riskerar att bli torr.

7. Pickla grönsaker

Picklade grönsaker tillför både smak och textur till burgaren. De flesta grönsaker marineras bäst i en klassisk 1-2-3 lag.

8. Använd en god ost

Om du har ost på hamburgaren – använd en god ost som får smälta över burgaren direkt på grillen. Lägg på osten när hamburgaren nästan är klar, täck med en ugnsfast form så smälter osten snyggt över burgaren.

9. Var kreativ

Experimentera gärna med annorlunda proteiner som alternativ till den klassiska högrevsburgaren. Kyckling, lax och lamm funkar fint som alternativt protein.

10. Fiskburgare

Ett tips för att lyckas med fiskburgaren är att köpa färsk fisk. Doppa en halv lök i olja och gnugga den mot det heta grillgallret, då fastnar inte fisken.

11. Vegetariska burgare

Kom ihåg att även vegetariska alternativ går utmärkt att göra burgare på. Pumpa, smaksatt svamp eller kikärtsbiffar blir ett utmärkt alternativ till kött.

Sommarens smalaste grillrecept

Recept på grillat!
Receptet på grillat fruktspett med daimsås är hämtat ur MåBra nr 6.

Läs också: Sommarens smalaste grillrecept

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons