Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Granskning: Importerad mat innehåller omstritt bekämpningsmedel

23 jan, 2018 
En ny stor granskning visar att 7 av 15 importerade livsmedel innehåller rester av det eventuellt cancerframkallande bekämpningsmedlet glyfosat.
Annons

Det är SVT som tillsammans med Testfakta gjort en stor genomgång av importerade livsmedel och upptäckt att det finns rester av bekämpningsmedlet glyfosat i flera av dem.

Glyfosat är ett av världens vanligaste bekämpningsmedel, men är i Sverige förbjudet att använda under tiden grödorna växer. I många andra länder finns inga sådana regler utan medlet får användas under hela processen. 2015 klassificerade världshälsoorganisationen WHO glyfosat som troligen cancerframkallande.

Läs också: Här är maten som innehåller mest bekämpningsmedel 2016

I granskningen valde man ut 15 importerade produkter som innehöll grödor. Efter en analys kunde man se att sju av dess visade rester av glyfosat.

Ofarliga nivåer

Det rör sig om röda och gröna linser, kikärtor, knäckebröd samt olika typer av frukostflingor. Varorna kommer från bland annat Tyskland, Kanada och Argentina.

Peter Bergkvist, utredare på Kemikalieinspektionen, tror att provsvaren är ett resultat av flitig användning av glyfosat strax innan skörd.

Annons

– Vi påvisar inte glyfosat i svenska livsmedel. Däremot så visar ju den här undersökningen att det förekommer resthalter i produkter från andra länder, säger han till SVT.

Läs också: Odlad lax innehåller höga halter förbjudet bekämpningsmedel

Men enligt Livsmedelsverket behöver vi inte oroa oss nämnvärt.

– Även om man har hittat glyfosat i maten och det finns i importerade livsmedel så är det inget man behöver oroa sig för som konsument, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket till Testfakta.

”Borde utgå från försiktighetsprincipen”

Enligt henne ligger värdena under EU:s gränsvärden och nivåerna är ofarliga. Men Svenska Naturskyddsföreningen tycker ändå att det är bra att konsumenter får veta att det kan finnas otillåtna ämnen i importerad mat.

Läs också: Superbäret innehåller höga halter gift

– De här expertorganisationerna tittar ju på det utifrån lite olika kriterier. Och Världshälsoorganisationen har ju tittat på det bara utifrån risken för cancerogenitet, och inte tagit hänsyn till andra aspekter som EU:s expertorgan har gjort. Men oavsett det så räcker det ju med att en så pass tung organisation som WHO misstänker att det kan vara cancerogent för att vi tycker att man borde utgå från försiktighetsprincipen. Det är den som borde gälla när vi tittar på glyfosat i livsmedel, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen till SVT.

Testfakta har tidigare gjort en liknande analys av glyfosat i öl – och där innehöll 15 av 16 produkter rester av bekämpningsmedlet.

Källor: Testfakta, SVT   Foto: IBL

Annons