Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Glöm inte konserver - de är nyttigare än du tror!

08 jun, 2011 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Smaka på ordet ”burkmat” och du tänker knappast på välsmakande eller nyttig kost.  Men konserverna har många gånger oförtjänt dåligt rykte. Här är några nyttiga förslag, som till och med kan vara bättre än de färska varianterna.

Tonfisk i vatten

Färsk tonfisk kan innehålla onödigt stora mängder tungmetaller. Tonfisken på burk är i regel yngre fisk och har därmed färre gifter lagrad i kroppen jämfört med de filéer du köper över disk.

Tonfisk är rik på protein och en konserv kan ge dig nästan 25% av dagsbehovet – perfekt för den som vill bygga muskler och hålla sig mätt länge.

Kalamataoliver

Olivkonserverna är laddade med nyttigheter. De smakrika oliverna är perfekta som tilltugg eller som smakförstärkare i sallad. Kostfibrer och viktiga fettsyror får du på köpet!

Vill du spara in på kaloriintaget kan du låta oljan rinna av innan du sätter tänderna i godsakerna.

Makrillfilé i tomatsås

Här samsas proteinrik fisk med nyttig tomatsås. Fisken är dessutom så rik på omega-3 att en burk täcker hela dagsbehovet. I tomatsåsen döljer sig lykopen, ett ämne som till sammans med grönsakens vitaminer har en mycket positiv inverkan på immunförsvaret.

Bönor på burk

Konserveringen av bönor har ingen nämnvärd inverkan på näringsämnena, resultatet blir ungefär det samma som när du tillreder torkade bönor på egen hand.

Bönor är rika på muskelbyggande protein, kostfibrer och B-vitaminer.

Källa: Expressen

Av: Jennie Sandberg

Bild: Thinkstock

Annons