Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Fruktoslarmet: Därför bör du undvika tillsatt fruktsocker

02 aug, 2016 
Fruktos är skadligt för hälsan i för stor mängd
Fruktos låter spontant nyttigare än raffinerat socker. Men är det så bra egentligen?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fruktos låter ofta som ett nyttigare alternativ till traditionellt vitt, raffinerat socker. Men visste du att sockertypen kopplas till fettlever och andra negativa hälsoeffekter? Som tillsats i allt fler livsmedel kan det bidra till en matkultur som påverkar folkhälsan i fel riktning, menar författarna bakom boken Hjärnkoll på vikten.

Kroppens sätt att processa fruktos skiljer sig nämligen från hur den hanterar vanligt socker. När du äter mat sötad med vitt socker, som innehåller både fruktos och glukos, triggas hormoner som påverkar mättnad och ”nu räcker det”-känslor.

Men med ren fruktos är det annorlunda. Sockertypens molekyler leder inte till insulinpåslag eller frigör de viktiga signalsubstanserna som styr dina hunger- och mättnadskänslor.  Eftersom den vanliga sockerreaktionen uteblir, ökar risken markant att du överäter – din kropp har helt enkelt inget försvar mot den här typen av socker.

Annons

Det är betydligt lättare att överdosera fruktos än glukos och risken för metabolt syndrom (högt blodtryck, kronisk inflammation, insulinresistens, sötsug, fetma med mera) ökar.

Och det finns en ytterligare aspekt: När du äter vanligt socker når cirka en femtedel din lever, medan ren fruktos blir ett ensamt uppdrag för samma organ. Konsekvenserna kan snabbt leda till ökad produktion av urinsyra, som är kopplad till gikt och högt blodtryck, samt ökad fettbildning.

Din kost kan påverka både hälsa och vikt i fel riktning om den innehåller mycket fruktsocker – och det kan den göra utan att du vet om det.

Fruktos finns inte bara i frukt, juice eller uppenbara sötsaker – det finns också i stor utsträckning även i chark- och kyldiskar och i det mesta som serveras på våra snabbmatsrestauranger.

Se över innehållsförteckningen på din yoghurt, grillsåsen, potatissalladen, salladsdressingen – eller grillkorven. Står det fruktos, HFC, high fructose corn syrup så vet du att produkten innehåller fruktos. Andra benämningar är modifierad majsstärkelse, fruktsocker, E1442, juicekoncentrat och majssirap.

Annons

Källa: Hjärnkoll på vikten av hjärnforskaren Martin Ingvar och Gunilla Eldh, medicinjournalist.

Mer hjärnkoll på köpet!

hjarnkoll

Övervikten sitter inte kring magen utan i hjärnans belöningssystem! Lär dig upptäcka de osynliga krafter som styr dina matvanor och många andra val i vardagslivet. För om du äter dig mätt och äter rätt kommer kroppen inte protestera när du byter livsstil. I boken Hjärnkoll på vikten får du verktygen som knäcker koderna och hjälper dig överlista de strukturer som vår stenåldershjärna fortfarande regisserar din vardag efter.

Du får Hjärnkoll på vikten på köpet när du köper MåBra nr 8 2016. I butik nu!

 

Emelie slutade med socker och gick ner sju kilo

emelie-tappa-vikt-sluta-socker

Emelie bestämde sig för att sluta med socker helt. Resultatet lät inte vänta på sig, hon blev piggare och tappade sin övervikt i snabb fart!

Läs mer: Jag slutade med socker och tappade 7 kilo

Annons