Fosfor-larmet: Så undviker du maten med högst halter

Mineralet fosfor finns naturligt i människokroppen och en rad vanliga livsmedel. Men nu varnar experter att en överkonsumtion, bland annat orsakad av tillsatser i maten, kan vara en tickande hälsobomb. Det skriver Svenska Dagbladet idag, efter att ha tagit del av en omfattande studie.

Amerikanska forskare har i en stor studie analyserat intaget av fosfor och kopplingen till ökad risk för sjukdom och dödlighet. Under 15 år har de följ cirka 9 000 friska vuxna mellan 20 och 80 år för att kartlägga deras matvanor och fosforintag.

Deras slutsats är tydlig: vid intag av mer än 1 400 mg fosfor/dygn löper du dubbelt så stor risk att dö i förtid.

I Sverige är det rekommenderade dagsintaget 600 mg/dygn – men medelintaget ligger högre än så. Enligt Livsmedelsverkets kostundersökning ligger snittintaget på 1 242 mg för kvinnor – och 1 541 för män.

Ägg, mjölk, kött, fisk, nötter och baljväxter är naturliga källor till organiskt fosfor, men forskarna tror att den ökade mängden tillsatser är orsaken till att intaget skjutit i höjden. När fosfor förekommer som tillsats är det i en oorganisk form, som lättare tas upp av kroppen.

Som tillsats kan fosfater bland annat påverka konsistens, förebygga klumpar, binda vätska i charkprodukter och minska koktiden. Egenskaper som gör en lång rad E-nummer intressanta för livsmedelstillverkarna.

Här gömmer sig fosfaterna!

Frusen färdigmat, läsk, processade charkvaror och konserverade soppor kan innehålla stora mängder fosfater. Även kryddmixer, yoghurt och frukostflingor kan ha höga halter. Det bröd som vi köper i butik kan också innehålla höga halter, skriver SvD.

Tillsatta fosfater kan särskilt finnas i:

Frysta pommes frites – för att de inte ska bli mörka

Kassler, bacon och skinka – för att binda vätska

Konserver – för att förlänga hållbarheten

Läsk – för smakens skull, särskilt i coladrycker

Yoghurt – för konsistensen skull

 

E-tillsatser med fosfor

E338 Fosforsyra

E339 Natriumfosfater

E340 Kaliumfosfater

E343 Magnesiumfosfater

E442 Ammoniumfosfatider

E450 Natrium-, kalium- och kalciumdifosfater

E451 Natrium och kaliumtrifosfater

E452 Natrium-, kalium- och kalciumpolyfosfater

 

Källor: Livsmedelsverket, Svd.se, wikipedia

 

Utvald läsning