Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Forskarnas varning: Chokladen kan ta slut om mindre än 30 år

02 jan, 2018 
Dags att börja hamstra! Forskare tror nämligen att chokladen kan vara slut om 30 år – tack vare klimatförändringarna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Då och då kommer det en varning från vetenskapens ryttare, forskarna. Och den här gången är det verkligen allvar. Världen kan komma att stå inför en akut chokladbrist om 30 år.

Orsaken, menar forskarna, är torrare klimat och varmare temperaturer tillsammans med svampar och sjukdomar som angriper kakaoträden. Klimatförändringarna gör nämligen så att fukten sugs upp ur jorden vilket kakaoträden, som trivs i regnskogsmiljö nära ekvatorn, inte klarar av.

Läs mer: 8 hälsosamma anledningar att äta choklad ofta

Klimatförändringarna spås slå extra hårt mot Västafrika, där de största kakaoleverantörerna – Ghana och Elfenbenskusten – finns. För att rädda kommande skördar kan bönderna tvingas flytta sina odlingar till högre höjder, vilket också innebär ett begränsat odlingsutrymme.

Men det är inte första gången det larmas om en annalkande chokladbrist. 2013 trodde forskarna att chokladen skulle vara slut redan år 2020, men nu menar de att vi kommer att kunna avnjuta det bruna guldet fram till omkring 2050.

Läs också: Därför bör du som är stressad äta mer choklad

The Sun rapporterar dock om att chokladjätten Mars har kartlagt kakaoträdens genetiska kod för att kunna ta fram genmodifierade träd som klarar varmare och torrare klimat. Låt oss hoppas att de lyckas, för ingen vill väl vara utan sin choklad?

Artikeln publicerades först på Femina.  Foto: IBL

 

Annons