Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Forskare: Grädde minskar risken för diabetes

17 sep, 2014 
Vill du sänka risken att drabbas av diabetes typ 2 så ska du äta feta mejeriprodukter. Det visar en ny svensk studie från Lunds universitet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Gillar du vispgrädde, turkisk yoghurt och krämiga ostar kan de senaste svenska hälsorönen komma som en god nyhet. Forskare vid Lunds universitet har nämligen kommit fram till att feta mejeriprodukter sänker risken att drabbas av diabetes typ 2.

Studien visade att de personer som fick i sig mest mejeriprodukter med hög fetthalt hade 23 procents lägre risk att få diabetes jämfört med de som fick i sig små mängder. Bäst skydd hade de som fick i sig motsvarande

– En hypotes är att det finns specifika fettsyror i mejeriprodukter som kan förbättra insulinkänsligheten, säger nutritionisten och forskare Ulrika Ericson, enligt Dagens Medicin.

De som åt mest feta mejeriprodukter i studien fick i sig motsvarande knappt 2 deciliter standardmjölk om dagen, så det handlar inte om några jättemängder. Men om man får tro de nya rönen behöver du i alla fall inte byta till lättmjölk i latten!

 

LÄS MER:

Testa din diabetesrisk!

Är du i riskzonen för att drabbas av typ 2-diabetes? Gör vårt test och se hur du ligger till.

Annons

Läs mer: Testa din diabetesrisk!

 

Ny forskning: 5:2-dieten fungerar för alla!

Har överviktiga personer trög ämnesomsättning, hur många fettceller har en vuxen kvinna och vilken typ av kroppsfett är farligast? MåBra pratar fett med en expert!

Läs mer: 5:2-dieten fungerar för alla!

 

Öka förbränningen & minska måtten – allt om ditt kroppsfett!

Har överviktiga personer trög ämnesomsättning, hur många fettceller har en vuxen kvinna och vilken typ av kroppsfett är farligast? MåBra pratar fett med en expert!

Läs mer: Öka förbränningen & minska måtten – allt om ditt kroppsfett!

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Annons