Flera butiker sänker matpriserna – här är maten som blir billigare

Mer för mindre: Lyxiga snabbnudlar
1:54

Efter reklamen: Mer för mindre: Lyxiga snabbnudlar

(1:54)

Slå på ljud

Förra veckan gick Lidl ut och berättade att de kommer att sänka priserna på runt 100 produkter. De nya priserna började gälla måndagen den 27 mars.

– Vi har valt ut ett stort antal produkter som vi tror att våra kunder kommer att uppskatta. Det är allt från vardagsvaror som mjölk, bröd och kaffe, till ekologisk frukt och grönt och en och annan godbit. Vi redovisar alla produkter öppet på vår hemsida och i våra butiker, säger Jakob Josefsson, Sverigechef på Lidl, till TT.

Billigare att köpa in för Icahandlare

Nu har flera andra matjättar följt efter. Ica lät under måndagen meddela att de ska sänka priserna på runt 300 varor – bland annat bröd, fågel, ost, chark, såser, skafferi, barnmat och hygienprodukter. Och de sänks med mellan 5 och 25 procent.

Den här justeringen gäller dock bara priserna som butikerna betalar, så vad varorna kommer att kosta för kunderna bestämmer de enskilda handlarna själva.

– Då varje handlare bestämmer över sitt sortiment och sätter sina egna priser så kommer kunderbjudandet och antalet artiklar variera lokalt mellan olika butiker, säger Eric Lundberg, vd på Ica Sverige, i ett pressmeddelande.

Icas nya priser kommer gälla från 11 april och minst två månader framåt.

Coop sänker priset på frukt – för medlemmar

Coop har också gått ut och berättat att man ska sänka sina priser. Där är det för frukt och grönt, och prissänkningen på 12 procent gäller bara för medlemmar och börjar den 30 mars och håller i sig april ut.

Till Dagens nyheter förklarar Maria Nygren, vd för Coop Sverige, varför det blev 12 procent.

– Dels är 12 procent vald utifrån vilken möjlighet vi har att investera i det här erbjudandet. Dessutom motsvarar 12 procent momsen på livsmedel för att visa vilken effekt en sänkning av matmomsen skulle kunna få, säger Marie Nygren till DN.

Axfood, som äger Willys och Hemköp, har inte gått ut med att de tänker sänka sina priser.

”Vår lågpriskedja Willys har ett löfte om att alltid ha den billigaste matkassen. Det har alltid varit Willys löfte och kommer alltid att fortsätta vara det. Och det kommer vi aldrig att ge upp. Oavsett vad andra kedjor gör”, skriver Axfoods presschef Magnus Törnblom i ett mejl till TT nu i veckan.

Foto: TT

Utvald läsning