Finnmedel & fotdeodorant - det visste du inte om vanligt te!

Rogivande, uppiggande, värmande – i en uppsjö av olika färger med lika många hälsovinster. Inte konstigt att snudd på alla nationer världen över har sitt favorit-te. Men visste du att te har fler användningsområden än traditionellt frukostsällskap till rostad bröd och kvällsfikat? Här är några otippade bonuseffekter:

Torrt hår

Kamomillte och olivolja är en snabbfixad huskur mot torra och trista hårtoppar eller fnasig hårbotten. Koka upp vatten motsvarande en tekopp och låt två påsar kamomillte dra ordentligt i cirka tio minuter. Häll i en matsked olivolja i vattnet och applicera kuren i hela håret. Kamma igenom med en gles kam och låt verka minst tio mnuter.

Illaluktande fötter?

Låt tassarna ta ett tedopp! Häll upp ett varmt fotbad men fyll det med svart te istället för klassiskt fotsalt. Teets naturliga bitterhet neutraliserar eventuella odörer och fötterna blir ett trevligare sällskap, både för dig och omgivningen.

Blödande och svidande småsår

Ytliga sår, orsakade av en slö rakhyvel, vassa papper eller något annat i hemmet, kan kännas mer än de syns. Har du en vanlig tepåse till hands kan du blöta den under ljummet kranvatten och lägga mot såret. Det stillar blödningen och gör att det svider mindre.

Ge finnarna en fajt!

Grönt te är rikt på antioxidanter och gör nytta både inuti och utanpå kroppen. I kampen mot envisa finnar kan denna huskur hjälpa: Blötlägg en gröna tepåse i varmt vatten en kort stund, öppna den och töm innehållet och blanda med en oparfymerad och mild rengöringscreme. Massera ansiktet och låt verka någon minut innan du sköljer bort.

Klassisk hjälp mot trötta ögon

Svart te på påse är utmärkt första hjälpen för trötta och svullna ögon. Doppa tepåsarna i varm vatten och låt dem svalna, placera dem sedan på ögonlocken och låt verka i cirka tio minuter. Koffeinet hjälper blodkärlen att dra ihop sig och reducerar svullnader och ger en piggare blick!

Och tänk att bättre tandhälsa, slankare figur och skarpare minne får plats i en liten tepåse. Läs mer i artiklarna nedan!

Tre hälsofördelar med en kopp te!

Våga byta kaffet mot te nästa gång du fikar, det finns mängder av spännande hälsoeffekter i en kopp. Här är tre av dem!

Läs mer här!

Drycken som motverkar viktökning

Ta ett glas av detta till maten och du håller både sjukdomar och extrakilon på avstånd.

Läs mer här!

 

Källor: Medical Daily, webmd.com m fl.

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

Utvald läsning