Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Fett hett: 3 feta trender att sätta tänderna i

22 feb, 2012 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Föremålen växlar, men intresset för fett består. Nu har entusiasterna lämnat oliv- och rapsoljan på hyllan till förmån för andra fettkällor. Här är tre nya exempel!

Just nu är intresset för naturliga fettkällor stort, både vegetabiliska och animaliska. Högfettsdieter som LCHF och det ökade intresset för gamla mattraditioner kan vara en bidragande orsak till att ankfett, ghee och ister är på tapeten igen.

Här är tre feta trender just nu:

Ister

Läkaren och LCHF-förespråkaren Annika Dahlqvist menade tidigt att ister är ett utmärkt fett att steka, fritera och baka med. Ister är en utmärkt källa till det nyttigare omättade fettet, som kan sänka halter av skadligt kolesterol och minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Idag kasseras stora mängder ister, eftersom det ses som en osäljbar restprodukt vid slakterierna. Förespråkare menar att både hälsa och miljö mår bättre om vi tar till vara även på detta naturliga fett, som också visat sig kunna motverka depression och nedstämdhet.

Annons

Ankfett

Flera trendkrogar världen över stoltserar med fett från anka i menyn. Anledningen är inte bara den sunda fettypen, som är av samma omättade sort som istret. Det är också smakrikt och innehåller fettsyror som håller cellerna friska och ökar kroppens förmåga att ta upp kalcium.

Ghee

… eller klarat smör, som det heter på svenska, är en ingrediens från det indiska köket. Genom att smälta, skumma och filtrera vanligt smör kan vem som helst framställa denna trendiga smörolja. Resultatet blir en smakrik och klar mejeriprodukt som håller länge i kylskåpet och tål höga temperaturer vid tillagning. Trots att smörsmaken är utpräglad är slutproduktens innehåll av mjölkprotein kraftigt reducerad, vilket kan göra den lämplig för personer med allergi.

Källor: Kostdoktorn.se, Livsmedelsverket, Woman’s Health

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons