Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Experterna: Därför borde vi äta mer bröd – inte mindre

05 jan, 2018 
AvNanna von Knorring
Fullkorn har flera hälsofördelar att erbjuda. Dessutom är bröd, som är rikt på fullkorn, ett klimatsmart alternativ på matbordet. Nu uppmanar Brödinstitutet, WWF och Konsumentförening fler att börja välja bröd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fler borde äta bröd – för både klimatets och hälsans skull. Det skriver Maria Sitell, dietist och talesperson för Brödinstitutet, Anna Richert, expert på matfrågor vid Världsnaturfonden WWF och Minna Hellman, ansvarig för hälsa vid Konsumentföreningen Stockholm i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

I debattartikeln tar de upp en opinionsundersökning som har utförts av United Minds på uppdrag av Brödinstitutet. I den framkommer att kunskapen kring bröd och dess klimatpåverkan är liten i Sverige. Endast en av fyra anser bröd klimatsmart mat och var tredje svensk kommer minska sin konsumtion – för klimatet skull. Bara 11 procent väljer mer bröd.

Läs också: Baka gott och nyttigt bröd – 8 härliga recept

– Allt bröd är klimatsmart. Oavsett om det rör sig om formfranska, fullkorn eller knäckebröd, säger Maria Sitell, dietist och talesperson för Brödinstitutet, till Expressen.

Bröd väljs bort av dietskäl

Hon menar att fördelarna är många. Bröd är närodlat och anpassat efter vårt klimat, kräver liten vattenåtgång och har liten mängd utsläpp. Dessutom är det rikt på näring och innehåller fullkorn. Hon tror att många väljer bort bröd på grund av en rädsla för kolhydrater.

Annons

– Det är absolut inte så att man går upp mer av kolhydrater än av proteiner och fett. Det handlar alltid om man äter mer än vad man gör av med. Problemet är att alltför många äter rätt stora mängder godis, söta drycker och rör sig för lite, säger hon till Expressen.

Läs också: Ny studie: Vitt bröd är lika nyttigt som fullkorn

Fullkorn bra för vikten

Många studier har visat fördelarna med att äta mat som innehåller fullkorn. Fullkornets långsamma kolhydrater håller en mätt länge och fullkorn kan även hjälpa en att hålla vikten alternativt att gå ner i vikt. Dessutom kan fullkorn bidra till ett bättre minne och minska risken för tarmcancer. Många fullkornsprodukter innehåller även andra nyttigheter som fibrer, magnesium och folat.

Jonatan Wranne, livscykelanalysspecialist vid Svenska miljöinstitutet, menar att vi borde blicka bakåt vad gäller våra matvanor – för miljöns skull.

– Man bör titta på hur svensken åt förr i tiden med mycket spannmål, baljväxter och rotfrukter, säger han till Expressen.

Foto: Shutterstock

Annons