Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Vegetariska middagar som även passar till matlåda

22 okt, 2023 
vegetarisk mat belugabolognese och halloumi stroganoff
Vad blir det för mat? Här tipsar vi om tre populära, enkla vegetariska recept som passar perfekt för storkok och blir goda även i matlådan.
Annons

I tuffa ekonomiska tider har matlådan fått revansch. Men det är inte alla rätter som passar i matlåda. Potatis, panerat och friterat är till exempel sällan någon hit att återvärma. Här listar vi några vegetariska favoriter som dessutom är precis lika goda dagen efter.

Vill du verkligen underlätta vardagen viker du ett par timmar på söndagen åt att göra storkok – sen har du mat färdig för flera luncher eller middagar. Bara att värma!

Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmörBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmör

Psst! Som en bonus har de här rätterna dessutom stor potential att falla barn i smaken, framför allt eftersom de är paketerade som några av våra mest populära barnrätter.

Annons

Varsågoda!

Belugabolognese

belugabolognese

Smakrik vegetarisk bolognese med torkade belugalinser, riven morot och krossade tomater. Ett utmärkt alternativ till originalet! Servera med spagetti och en enkel sallad.

Här hittar du receptet på vegetarisk bolognese

Halloumi stroganoff med linser

Halloumi Stroganoff

Denna vegetariska varianten av stroganoff är matig med halloumi, röda linser och morötter – vilket också ger en bra blandning av sött och salt. Servera med kokt matvete, pasta eller ris. En grönsallad är gott till.

Annons

Här hittar du receptet på halloumi stroganoff

Lasagne med keso och spenat

lasagne med keso och spenat

Den här lättlagade vegetariska lasagnen smakar ljuvligt av vitlök och ost. Keso boostar upp proteinhalten, och spenat och tomater ger både vacker färg och en vitaminkick. Servera med en enkel grönsallad.

Här hittar du receptet på vegetarisk lasagne

Salladstips till matlåda – veckosallad

veckosallad

Komplettera med en enkel, smakrik, mättande och vitaminproppad sallad som håller hela veckan i kylen! Kan det bli bättre?

Annons

Du behöver (för 6 portioner)

250 g vitkål

100 g morötter

100 g paprikor

75 g rödlök

0,5 dl hackad persilja

Dressing

¼ dl neutral olja, t.ex solrosolja

0,4 dl vitvinsvinäger

1½ msk strösocker

1 tsk salt

¼ tsk nymalen svartpeppar

Gör så här

1. Ansa och strimla kålen fint i en matberedare, med kniv eller med mandolin. Skala och riv morötterna, ansa och strimla paprikan, skala och skiva rödlöken.

2.Lägg alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp. Häll den varma dressingen över grönsakerna och rör runt. När sallad och lag har blandats ordentligt, blanda ner hackad persilja.

3.Låt stå minst ett dygn för bästa smak och smaka gärna av salladen om du vill ha mer syra, sötma eller salt.

Foto: recept.se

Annons