DIY: Så odlar du egen ingefära hemma

Odla ingefära hemma – så gör du!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Som vi tidigare rapporterat har ingefära, förutom fantastisk smak, massvis med nyttiga egenskaper. Det stärker immunförsvaret, sänker blodtrycket och kan förebygga förkylningar. Dessutom är det enkelt att odla hemma – följ vår guide så kan du njuta av din egen, hemmaodlade, ingefära.

Hur odlar man ingefära?

Eftersom ingefära inte tål frost får vi i Sverige plantera vår ingefära inomhus och sen flytta ut den till sommaren. Ingefäran är väldigt tacksam att odla i länder med lite solljus eftersom de, mirakulöst nog, växer fint på delvis eller helt skuggade platser.

Ingefära tar tio månader att odla, så om du vill ha din egen ingefära till nästa års förkylningstid är det snart dags för plantering.

När du ska plantera roten, välj en bred kruka med god dränering, så är du på rätt väg. Detta är nödvändigt eftersom ingefärans rötter växer på bredden och jorden den växer i får inte bli för fuktig.

Hur planterar man ingefära?

När du hittat den perfekta krukan är det dags att välja vilken ingefära du ska plantera. Det absolut bästa alternativet är att plantera fröer från en plantage eller en frökatalog för att säkert undvika bekämpningsmedel. Det går även att plantera en bit ingefära från livsmedelsaffären men problemet är att de kan vara besprutade för att inte börja gro.

Om du bestämmer dig för att plantera en rot från affären så lägg den i vatten över natten för att få bort så mycket medel som kan förhindra att roten börjar gro som möjligt. Detta stimulerar även roten och gör den redo för plantering. Välj ljummet vatten för maximal effekt.

Rätt jord till ingefära

Eftersom roten kommer få sina egna rötter i krukan är det viktigt att den jord du väljer dränerar väl. Här bidrar även korrekt val av kruka till att göra ingefäran hemmastadd. Jorden måste även vara näringsrik, så om du har en kompost är det en bra idé att använda sig av den jorden. Har du ingen kompost så kan du köpa näringsämnen till jorden.

När du väl valt frö (eller rot), kruka och jord så är det dags för plantering. Efter att du blötlagt ingefäran över natten (för rötter) så fyller du krukan med jord och sticker ned roten eller fröet med de gröna skotten uppåt och täck med ca fem cm jord. Vattna väl.

Var ska man placera krukan?

Sätt krukan i ett rum med gott om solljus. Ingefära trivs egentligen bäst utan direkt solljus, men under vinterhalvåret är den mindre känslig (och vi har ju inte direkt överskott på sol här i Sverige under vinterhalvåret…). När sommaren kommer är det dock en bra idé att placera krukan ur direkt solljus.

Ta hand om ingefäran

Ingefäran vill ha det fuktigt, inte blött. Därför ska man vattna den ofta, men vara återhållsam med mängden vatten. Vi föredrar att använda en sprayflaska för att bara fukta jorden. Att fortsätta ge den näring är också en bra idé, så om du har en kompost: tveka inte. Ingefäran är en långsamt växande planta men efter några veckor kommer du börja se vackra gröna blad sticka upp. Dessa doftar och smakar fantastiskt, prova att klippa ett par blad över en sallad.

Skördetid

Tekniskt sett behöver du aldrig skörda din ingefära helt, utan du kan bevara den växande i en cykel. Efter att du sett de första bladen ovanför jorden får du vänta tre – fyra månader, men sen kan du börja ta små bitar ingefära. Om du flyttar jorden på kanterna av krukan och hittar de rötter som ligger längst ”ut” så kan du skära av det du vill ha och lägga tillbaka jorden. Efter åtta – tio månader är roten helt färdigväxt och du kan ta bort jorden, skära av de delar du vill ha, och plantera om resten direkt.

Om du fortsätter ta hand om din ingefära såhär så finns det inget slut på din ingefärsodling. Prova och du kommer aldrig gå tillbaka till affären för ingefära igen.

Källor: MittKök, Craftsy.com

Artikeln publicerades först på Allers.

 

Mer innehåll från MåBra
Dela på: