Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Det populära julgodiset som innehåller palmolja

23 nov, 2018 
AvAnna-Lena Pettersson
Julgodis som innehåller palmolja.
Palmolja är en riktig miljöbov som finns överallt – och julgodiset är inte ett undantag. Men de stora företagen har nästan mangrant tagit ett rejält miljökliv framåt och använder nu certifierad palmolja.
Annons

Palmolja – de flesta av oss har negativa tankar om det ordet. Visst tänker du mer miljöförstöring än julmys? Problemet är bara att palmoljan har tagit sig ända in i det allra heligaste – julgodiset. Men det behöver inte vara så illa som det var för några år sedan. Nu är det nämligen många av de stora godistillverkarna som har gått över till att använda endast certifierad palmolja.

Men allt är inte förändrat. Det kan fortfarande vara bra att rygga tillbaka lite när man ser ordet palmolja, den kan vara en riktig miljöförstörare. Dels är det skövlingen av värdefull regnskog i bland annat Indonesien och Malaysia som görs för att ge plats åt stora plantager där man odlar oljepalmer. Djuren och växterna som finns i skogarna trängs undan och försvinner i många fall helt från området. Omkring de här plantagerna begränsas också tillgången på rent vatten.

Palmoljeodling resulterar också i ökade utsläpp av växthusgaser som frisläpps när man odlar på torvmarker i stället för att skövla regnskog.

Annons

Vad är certifierad palmolja?

Men vad är innebär då certifierad palmolja? Jo, det betyder att palmoljan odlas på ett hållbart sätt, så att värdefulla skogar skyddas, de anställda har goda arbetsvillkor och att man arbetar mot sociala konflikter kring plantagen. Certifieringen heter RSPO – Roundtable on Sustainable Palm Oil. WWF har som mål att 50 procent av all palmolja som används i världen under 2020 ska vara certifierad enligt RSPO.

Eftersom odlingen av palmolja har blivit en mycket viktig ekonomisk inkomst för länderna där den odlas är det inte säkert att en bojkott är det bästa sättet att lösa problemet med palmoljan. Då är det, enligt WWF, bättre att se till att varorna man köper innehåller just certifierad palmolja.

Glädjande nog har i princip alla stora godistillverkare under de senaste åren övergått från traditionell palmolja till certifierad. Däremot är de ofta dåliga på att berätta det här för kunden eftersom det på innehållsförteckningen fortfarande bara står ”palmolja”. Man måste hitta deras hållbarhetspolicy för att få veta att palmoljan de använder är certifierad enligt RSPO.

Så vilket godis ska man se upp med? Ja, det är såklart svårt att säga eftersom det bara står palmolja på de flesta innehållsförteckningarna. Det bästa du kan göra är att kolla upp vilken hållbarhetspolicy företaget i fråga har, eller köpa godis från tillverkarna i listan nedan.

Det här godiset innehåller endast certifierad palmolja:

 • Delicatoasken
 • Merci
 • Lindt och Lindor
 • Anthon Berg
 • Nutella
 • Fazer
 • Marabou, inklusive både Aladdin och Paradis
 • Mars: Snickers, Mars, Twix och Kit-kat innehåller alla certifierad palmolja
 • Cloetta
 • Ferrero: Rocher och Kinderägg
 • Toffifee
 • Werther’s original

Källa: WWF

Läs mer:

DIY Nutella utan palmolja

Recept på nyttigt julgodis

Annons