Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

De 10 mest googlade dieterna – bara två får godkänt

09 jan, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Fodmap, periodisk fasta och Optavia-dieten. För att bara nämna tre av de mest googlade dieterna under förra året. Men bara två av tio dieter är hälsosamma, enligt experterna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hur bra är det egentligen att följa en strikt diet? Denna frågeställning är ett ständigt debatterat ämne och åsikterna är spridda. Men en sak är  i alla fall klar, många svenskar följer fortfarande strikt olika former av dieter. Och flera av trenderna och de nya rönen kommer från USA.

MåBra:s norska systertidning kk.no har tagit reda på vilka tio dieter som googlades allra mest i USA under 2019. Och som därmed ger en indikation på vad som troligtvis blir nya trend-dieter i Sverige under 2020.

Här är de 10 mest googlade dieterna:

1. Keto-dieten

Keto-hysterin tog fart för några år sedan. Denna diet är utformad för att minska kolhydratintaget betydligt och istället äta mer fett. Detta innebär att kroppen måste använda fett som energikälla i större utsträckning. Fettsyrorna bryts ner i levern till ketonkroppar och det är denna process som har gett dieten namnet keto-dieten.

2. Dubrow-dieten

Regeln för Dubrow-dieten är att du kan äta vad du vill, men bara inom en viss tidsperiod. Du fastar mellan 12-16 timmar om dagen och äter under de resterande timmarna. De flesta börjar på natten, hoppar över frukosten och äter sin första stora måltid vid lunchtid och har sedan sju timmar på sig att äta innan nästa dag tar vid.

Annons

3. Noom-dieten

Enligt den amerikanska webbplatsen Shape baseras denna diet på din personliga information om ålder, kön, längd och vikt. Detta matas in i en kalkylator, där du sedan får ett individuellt anpassat dietprogram där inga livsmedel är ”olagliga”. Ändå dominerar lågkalorikost och massor av grönt denna diet.

4. Carnivore-dieten

Carnivore-dieten, eller köttdieten som den också kallas, är intressant bland amerikanerna. Denna diet handlar bara om att äta animaliska produkter – dvs. kött, fisk, ägg och andra mejeriprodukter. Dieten utesluter alla andra livsmedel, såsom frukt, grönsaker, nötter, säd och frön.

5. Medelhavsdieten

Medelhavsdieten trendade stort under 2019. Den är mindre sträng än andra dieter, innehåller massor av grönt OCH tillåter ett litet glas vin för maten!

– Medelhavsdieten ligger nära våra befintliga dietrekommendationer från Hälsomyndigheten på en hälsofrämjande diet, så om människor blir mer intresserade av Medelhavsmat i motsats till andra och ofta mer extrema dieter, så är det mycket positivt, säger Ragnhild Lekven Fimreite, auktoriserad klinisk näringsfysiolog vid Haukeland universitetssjukhus, till kk.no.

Medelhavsmat
Medelhavsmat är fortfarande en stor trend. Även kritiska experter ställer sig positiva till dieten.

6. Optavia-dieten

Enligt Womens Health är detta en diet som i huvudsak handlar om att äta förpackade lågkalorimåltider som måste köpas. Dessa måltider kallas bränsle och är redo att ätas var som helst. Dessa måltider kan variera från barer till brownies och små portioner med makaroner och ost.

Annons

7. Dr Gundry-dieten

Detta är en diet som skapats av den tidigare hjärnkirurgen Steven Gundry, som nu spenderar all sin tid på att undersöka hälsa och kost. Dr Gundry-dieten innebär att äta mat som inte innehåller lektiner – en grupp proteiner. Han tror att eliminera deras intag hjälper till att sänka inflammation och gå ner i vikt.

8. Periodisk fasta

Några av de mest populära dieterna som människor har följt för att få en stramare och smalare kropp har handlat om periodisk fasta, såsom 5:2-dieten. Det handlar helt enkelt om att fasta eller äta väldigt lite två dagar i veckan.

9. Fodmap-dieten

Fotmap-dieten innebär att genom att undvika vissa livsmedel kan du minska magproblem om du har irriterad tarm (IBS). Studier visar att cirka tio procent har tarmproblem, därav är Fodmap-dieten väldigt populär.

10. Shepherds-dieten

Shepherds-dieten är en lågkolhydrat- och extremt fettrik diet som ersätter ohälsosamma kolhydrater med så kallade helande fetter. Anhängare av dieten menar att Gud visar dem vägen.

Annons

Hur bra (eller dåliga) är dessa dieter?

Jostein Sæle, som är en klinisk näringsläkare vid Evie Clinic, är kritisk mot dieter. Han har tidigare berättat för kk.no att om målet är att gå ner i vikt, är tricket att införa hälsosamma livsstilsförändringar, inte påbörja en diet, pulverkost eller helt enkelt bara svälta. Sådana förändringar är inte hållbara, betonar  Sæle.

– Fokusera på vanlig mat, och bli mer medvetenhet om dina val, exempelvis mindre snacks och mer aktivitet. Jag säger det om och om igen: om vikten ska hålla sig nere måste förändringarna vara livslånga, säger han.

Tine Sundfør, klinisk näringsfysiolog, håller med Jostein Sæle. Hon anser egentligen att bara två av de tio dieterna verkar hälsosamma.

– Det finns två dieter som sticker ut för mig, och det är Noom-dieten och Medelhavsdieten, säger hon och konstaterar att båda är nära Hälsomyndigheternas rekommendationer.

Källa: kk.no  Foto: TT Av: Silje Helgesen

Läs mer: 

Här är de 3 bästa dieterna för vikt och hälsa 2020 – enligt experterna

Experterna: Här är den enda dieten du behöver

Dietistens råd för att hålla nyårslöftet om nyttigare kost

Annons