Därför ska du göra juice av din sallad

Att göra en smoothie av sallad ger många hälsofördelar.

Författaren och föreläsaren Marlene Gustawson värderar livet som frisk. Efter flera sjukdomspräglade år ter sig hela livet som ett mirakel för henne, och nya värderingar kring både kost och hälsa har kommit som naturliga ringar på vattnet.

Marlene Gustawson ger kostråd efter en lång tid som var sjukdomspräglad.

Som näringsterapeut i egna företaget Optimal Hälsa hjälper Marlene dagligen nyfikna kunder som vill ha kostråd, och hon försöker alltid leva som hon lär:

– Jag har tänkt om när det gäller min egen kost och försöker numera hitta så näringstät kost som det bara går. Det var där mitt intresse för gröna drinkar väcktes, säger hon.

Marlene upptäckte snabbt hälsovinsterna med drinkar, soppor och smoothies – både hos sig själv och nöjda kunder. De populära recepten blev fler och fler, och resulterade till slut i boken Gröna juicer och smothies. Turboladda kroppen med rå energi (Tukan förlag).

Det finns många fördelar med färskmixade juicer och smoothies, menar hon. I dag slarvar många med att tugga maten ordentligt, och det är svårt för kroppen att ta upp all näring i slarvigt tuggad mat – även om det är sallad eller andra nyttigheter på menyn. Marlene tar bladgrönsaker som exempel:

– När man äter bladgrönsaker i till exempel en sallad så är det svårt att ta upp all den näring som finns inpackad i bladgrönsakernas celler, även om man försöker tugga ordentligt. Cellulosan i de gröna bladen gör det besvärligt, eller näst intill omöjligt, för oss att ta upp all näring som bladen innehåller. När du mixar en grön smoothie ”tuggar” mixern sig igenom cellulosan i de bladgrönsaker som du använder. Du kommer därför att ta upp maximalt med näring och dina smoothies blir en grön, hälsosam kick, säger hon.

Mixa allt, även blasten

Marlene Gustawsons favoritingredienser är många. Och gröna. Som bas i drinkar och smoothies använder hon gärna näringsrika bladgrönsaker som ruccola, babyspenat, romansallad, grönkål, nässla, kirskål och groblad. Men här platsar också sådant som annars landar i komposten.

– Var inte rädd för att mixa blast! Särskilt blast av morötter och rödbetor är gott och nyttigt att använda sig av.

En personlig favorit är annars ingefära. Den använder Marlene dels för smaken men också för rotens stora mängder antioxidanter.

– Den innehåller mer antioxidanter per gram än nästan allt annat man kan tänka sig. Den förbättrar och stimulerar matsmältningen, ökar cirkulationen och är dessutom inflammationshämmande, tipsar hon.

Men hur är det då med mängden kalorier kontra mättnaden i alla juicer och smoothies. Mixade drycker får ofta kritik för att vi lättare klunkar i oss onödiga kalorier jämfört med om vi ätit innehållet i drinken i ursprunglig, fast form. Men Marlene Gustawson menar att vi inte bör stirra oss blinda på energiinnehållet, utan istället se till den stora mängden grönsaker och näringsämnen vi får i oss.

– När du dricker gröna drinkar med grönsaker som huvudingrediens och med frukt, bär och örter som fantastiska näringsrika smaksättare blir näringsämnena lättillgängliga för kroppen, och du får i dig mycket antioxidanter, vitaminer, mineraler och enzymer. Det skulle vara svårt att äta så mycket grönsaker med kniv och gaffel som du får i dig när du pressar egna juicer.

Boosta immunförsvaret med Marlenes favoritdrink!

Knackar förkylningen på dörren, eller vill du pigga upp en redan snuvig näsa och hals? Här bjuder Marlene på ett recept på juicen ”Immunförsvararen”, hämtat ur boken Gröna juicer och smothies. Turboladda kroppen med rå energi.

>> Till receptet!

Läs mer:

Recpet på green smoothie

Mättande smoothie- 5:2

Kalorisnål smoothie på frukt och bär

Utvald läsning