Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Därför ska du börja dagen med varmt citronvatten

14 apr, 2016 
Bli friskare, smalare och gladare med den här sura vanan!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Kickstarta dagen med en enkel och effektiv insättning på hälsokontot – varmt citronvatten. En enkel vana som kan göra stor skillnad på sikt!

Citroner sägs boosta immunförsvaret och motverka både virus- och bakteriella angrepp. Dessutom kan de ge viktnedgången en skjuts och är laddade med viktiga vitaminer, antioxidanter och mineraler.

Du behöver en halv ekologisk citron och en kopp vatten som du hettat upp på spis eller i micro. Blanda och drick när det nått en lagom temperatur. Drick det innan frukost för störst effekt.

Fördelar med att starta dagen med varmt citronvatten

Du blir friskare

Citronens askorbinsyra har en antiinflammatorisk effekt som kan dämpa astmatiska besvär och lindra vid luftvägsinfektioner. Under skalet har frukten också saponin, ett ämne som är dokumenterat antibakteriellt och hjälper till att bekämpa infektioner.

Du blir snyggare

Studier har visat att citron innehåller antioxidanter som påskyndar celltillväxten. Resultatet blir ett bättre skydd mot yttre skador från exempelvis sol och inre angrepp från fria radikaler som orsakar förtida åldrande Med citron på dagliga matsedeln kan du förvänta dig en hy med mer lyster där blemmor och plitor försvinner snabbare. Den antibakteriella effekten sägs också kunna mildra acne.

Annons

Du får bättre maghälsa

Citronjuicens syra kan underlätta för matsmältningssystemet och motverka bråkig mage. Enligt en studie kan personer som dricker citronjuice få bättre syranivå i magen, något som motverkar smärta och magknip. För dem som plågas av halsbränna kan citronen också hjälpa till.

Du blir smalare

I citronen finns också pektin som verkar hämmande på aptiten. Och trots att den är sur är citronen basisk, ett stort plus för hälsa och vikt enligt pH-dieten.

Du blir gladare

Hemligheten är C-vitamin, som sägs kunna knuffa humöret i rätt riktning genom att motverka depression, stress och trötthet.

Du luktar godare

Din andedräkt och munhälsa påverkas positivt av att dricka citronvattnet. Det kan också lindra vid tandvärk!

Du blir smartare

Kalium och magnesium är godis för hjärnkontoret. Studier har också visat att doften av citrus gör oss mer skärpta och fokuserade.

 

Källor: Welllnessbin, Prevention, Allas.

 

 

 

 

Annons