Dalgona-kaffe: Recept på trendiga drycken!

Alla pratar om Dalgona-kaffe just nu, en svalkande kaffedrink med rötter i Sydkorea. Den kallas av vissa även ”karantänkaffe” eftersom människor i isolering och karantän världen över passar på att testa den nu när de ändå är hemma.

Men vad är så speciellt med den? Jo, det tycks vara kaffefluffet som blir när du vispar snabbkaffe, socker och vatten, och som toppar hela skapelsen. Detta skum läggs sedan på mjölk med några isbitar i ett glas och toppas med kakao eller chokladpulver – klart att servera!

I Sydkorea serveras Dalgona-kaffe ofta som dessert, men passar när du än känner för något sött!

Just nu trendar drycken i sociala medier, och du kan se tusentals Dalgona-fantaster som lägger upp inlägg med taggen #dalgonacaffeechallenge på TikTok (det kallas även TikTok coffee) och Instagram. Som denna – vem skulle säga nej tack till ett glas av det här?

Att få till det karaktäristiska Dalgona-fluffet är det som kan vara lite besvärligt. Allt beror på hur bra din visp är. Visst kan du vispa med en handvisp, men då får nog räkna med tio minuter eller mer för att få till den rätta konsistensen. Här nedan har du receptet!

Recept på Dalgona kaffe

Du behöver en handvisp, elvisp eller mjölkskummare. För 2 portioner behöver du:

  • 4 matskedar snabbkaffe
  • 4 matskedar socker
  • 4 matskedar kokhett vatten
  • 3 dl mjölk
  • Lite kanel eller kakao
  • Isbitar
  1. Blanda snabbkaffe, socker och kokhett vatten i en skål och vispa tills det bildas ett fluff. Konsistensen skulle kunna liknas med en tjockare kolasås. Hur lång tid detta tar beror på vilken sorts visp du använder, men räkna med cirka 5 till 10 minuter.
  2. Häll mjölk och is i ett högt glas, toppa med kaffeskummet och lite kanel, kakao eller choklad. Drick och njut!

Här är en Youtube-video som visar hur du gör:

Dalgona kaffe veganskt

För att göra en vegansk variant av Dalgona-kaffet kan du lätt byta ut mjölken mot till exempel havremjölk eller sojamjölk.

Dalgona kaffe sockerfri

Det går även att göra Dalgona-kaffe utan socker. Byt då ut sockret mot exempelvis Ica Sötströ, och lägg till ett kryddmått vaniljextrakt för smakens skull.

Dalgona-kaffe med choklad

Är du en sann chokladälskare kan vi rekommendera att du smaksätter ditt Dalgona-kaffe genom att tillsätta en matsked kakao i kaffeskummet efter att du har vispat det fluffigt. Mums!

Du kan förstås även värma mjölken och skippa isbitarna om du vill göra en varm Dalgona-kaffe, kanske en kall och regnig sommardag. Perfekt för soffmyset under en filt!

Foto: TT

Läs mer:

Så brygger du det perfekta kaffet hemma

Efter matcha latte – här är nya gröna trenddrycken: Broccolikaffe

Värm dig med en kryddig laktosfri nyponlatte!

Utvald läsning