Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Chokladmästarens 6 tips: Så kombinerar du choklad och vin

18 okt, 2017 
Thowe Wagner Larsson
Att para ihop choklad och vin är en spännande upplevelse som kan resultera i många nya favoritkombinationer. Men var börjar man och vilka smaker ska man egentligen kombinera för bäst effekt? Vi lät en chokladmästare leda oss rätt i smakdjungeln.
Annons

Det kan vara svårt att veta vilka kombinationer som ger godast resultat. Såväl chokladen som vinet har undertoner att ta hänsyn till för att få fram gömda smaker.

Stefan Bruderer är Master Chocolatier, chokladmästare, på Lindt i Schweiz och för MåBra delar han med sig av sina bästa tips för att para ihop rätt smaker.

Läs också: Ny studie: Därför går du ner i vikt av vin, ost & choklad

– Det viktigaste är att hitta smaker som kompletterar varandra. Motsatser lockar, säger Stefan Bruderer.

– Det är enklare att para ihop chokladkakor än till exempel praliner, därför rekommenderar jag att du har ett antal chokladplattor redo för smaktestet.

Chokladmästarens 6 tips för en lyckad smakupplevelse:

1. Smaka alltid på chokladen först

Anledningen är att temperaturen i munnen, cirka 36 grader, är en perfekt temperatur för att smälta choklad. Om du dricker vinet först, särskilt om det är ett kallt vitt vin, sjunker temperaturen och du får inte ut samma smaker ur chokladen.

Annons

Läs också: 8 hälsosamma anledningar att äta choklad ofta

2. Vitt vin

Vitt vin med fruktiga toner av till exempel gröna äpplen, lime eller grapefrukt gifter sig väl med mörk choklad som också innehåller fruktbitar. Gärna torkad apelsin, som Lindt Excellence Orange, tipsar Stefan Bruderer.

3. Unga, röda viner 

Ett ungt, rött vin innehåller ofta en naturligt hög halt garvsyra. Kombinera med en mediummörk choklad, gärna med en nypa havssalt. Chokladen ska vara tillräckligt söt för att kunna balansera garvsyran, så en kakaohalt på minst 45 % är att föredra. Om du kombinerar mörk choklad med 90 % kakaohalt med ett ungt rödvin balanseras inte smakerna och du upplever en beska istället.

Läs också: Tappa kilon och förebygg demens – med rödvin & mörk choklad!

4. Champagne

Oväntat nog är choklad smaksatt med chili en lyckad kombination till champagne. Även choklad med karamell och havssalt fungerar mycket bra.

Annons

– Min absoluta favoritkombination är just denna! Den lilla hinten av salt fungerar utmärkt till champagnens friskhet och bubblorna livar verkligen upp smakpaletten i chokladen. Du måste testa, säger Stefan Bruderer.

5. Muskatvin

Sötman i muskatvinet balanseras upp perfekt med intensiteten i mörk choklad, gärna med en kakaohalt runt 78-85 %.

6. Portvin

Om du vill testa att kombinera en riktigt mörk choklad, cirka 90 %, är portvin ett bra alternativ. Vinets fyllighet gifter sig väl med intensiteten och garvsyran som finns i riktigt mörk choklad.

Foto IBL/Shutterstock

Läs också: Nu finns en vinhållare till badkaret – här är höstens bästa pryl!

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

 

Annons